Londonon kívüli hivatalos programokkal telik Trump jövő heti nagy-britanniai látogatása

Külföld, 2018.07.06

Hivatalos látogatásra érkezik Nagy-Britanniába a jövő héten Donald Trump. A Downing Street által pénteken közzétett programból kitűnik, hogy az amerikai elnök összes hivatalos programja Londonon kívüli, vidéki helyszíneken lesz.

A miniszterelnöki hivatal által ismertetett részletes menetrend alapján Trump és felesége jövő csütörtökön kora délután érkezik Nagy-Britanniába, egyenesen a brüsszeli NATO-csúcsértekezletről.

Az amerikai elnöki házaspárt Theresa May brit miniszterelnök a Londontól száz kilométerre északnyugatra, Oxfordshire megyében emelkedő Blenheim-palotában, Sir Winston Churchill néhai brit kormányfő és családja egykori otthonában fogadja díszvacsorán.

Erre az eseményre a két kormány tagjain kívül a brit és az amerikai üzleti szektor legnagyobb vállalatainak száz képviselője is hivatalos.

Donald és Melania Trump a péntekre virradó éjszakát a Winfield House-ban, az Egyesült Államok londoni nagykövetének rezidenciáján tölti, de a brit miniszterelnökkel és kormányával tartandó hivatalos pénteki tárgyalás helyszíne Chequers, a brit kormányfők vidéki rezidenciája lesz.

A miniszterelnöki hivatal pénteki tájékoztatása szerint a chequersi hivatalos kormányközi tárgyalások és az utánuk következő sajtótájékoztató végeztével az amerikai elnök és felesége a brit királyi család Londonon kívüli legnagyobb rezidenciájára, Windsor ősi kastélyába utazik, ahol fogadja őket II. Erzsébet királynő.

A hivatalos programok után, péntek este Donald Trump és a First Lady Skóciába utazik, és - immár magánjellegű programokkal - ott tölti a jövő hétvégét.

A Downing Street által közzétett program ezt nem emeli ki ugyan, de a hivatalos programok helyszíneinek mindegyike jól megközelíthető helikopterrel, és a távolságok miatt nem is valószínű, hogy az elnöki házaspár autóval közlekedne.

Ez azt is jelenti, hogy Trump nem fut majd bele a látogatása ellen meghirdetett nagyszabású tiltakozó megmozdulásokba, bár az Egyesült Államok londoni nagykövetsége péntek esti közleményében cáfolta, hogy a helyszínek kiválasztásában ez meghatározó tényező lett volna.

A hivatalos programból egyértelműen kiderül az is, hogy Trump jövő heti látogatása nem az az állami látogatás lesz, amelyre Theresa May tavaly januárban, Trump hivatalba lépése után alig néhány nappal hívta meg II. Erzsébet királynő nevében az amerikai elnököt.

Nem hivatalos, de egybehangzó londoni értesülések szerint ez a ceremoniális program - nem utolsósorban a heves brit tiltakozások miatt - egyelőre lekerült a napirendről.

A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan a királynő vendégei, a brit királyi protokoll teljes pompájával fogadják és az uralkodó valamelyik rezidenciáján, a londoni Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket.

Az állami látogatás része az is, hogy az uralkodó és vendége díszes hintón végighajtat a Buckingham-palotához vezető, vörös aszfaltjáról híres Mall sugárúton, de Donald Trump jövő heti látogatásának programjában ez sem szerepel.

Az amerikai elnök ceremoniális nagy-britanniai állami látogatása ellen indított petíciót csaknem 1,9 millióan írták alá.

Trump elődje, Barack Obama 2011-ben járt állami látogatáson Londonban, és az a ritka megtiszteltetés is érte, hogy beszédet mondhatott a brit parlamenti alsóház és a felső kamara, a Lordok Háza tagjai előtt.

Az egymással hagyományosan rendkívül szoros kapcsolatokat ápoló két ország viszonya azonban az elmúlt hónapok szinte példátlan, nyilvános diplomáciai csörtéi után meglehetősen hűvössé vált.

A legnagyobb diplomáciai vihart az kavarta, hogy Trump nemrég a Twitteren újraközölte a Britain First nevű radikálisan muszlimellenes brit csoport három - kérdéses valóságtartalmú - videóját muszlimok által elkövetett állítólagos atrocitásokról.

Az ügyben Theresa May személyesen is rosszallásának adott hangot, "helytelennek" nevezve, hogy Trump "egy hazugságokat terjesztő, feszültségeket szító, gyűlölködő" csoport videóit népszerűsíti.

Az amerikai elnök azonban May megrovó nyilatkozatára indulatos Twitter-üzenetben válaszolt, felszólítva a brit kormányfőt, hogy "ne rám összpontosítsa figyelmét", hanem "az Egyesült Királyságban zajló, romboló radikális iszlám terrorizmusra".

A Britain First egyik vezetőjét, Jayda Fransent, akinek Twitter-oldaláról Trump átvette a videókat, márciusban egy brit bíróság 36 heti szabadságvesztésre ítélte vallási közösség ellen irányuló zaklatás és gyűlöletkeltő magatartás vádjával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!