Macedón miniszterelnök: nagyon közel van a névvita megoldása

Külföld, 2018.05.30

Soha nem volt még olyan közeli a macedón-görög névvita megoldása, mint most - jelentette ki Zoran Zaev macedón miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján, majd úgy folytatta: amint megszületik a megegyezés, népszavazást tartanak, hogy kiderüljön, mit gondol a macedón lakosság az ország új nevéről.

Mint mondta: az ország új nevéről már egy hónapon belül megszületethet a megállapodás, szeptemberben vagy októberben pedig a népszavazást is megtarthatják, így az év végére minden, a névváltoztatással kapcsolatos ügyet lezárhatnak.

Számos lehetőség felmerült, a szkopjei sajtó értesülése szerint azonban most az a legvalószínűbb, hogy a délszláv állam új neve Észak-Macedónia lesz. Korábban a Felső-Macedónia és az Illés-napi Macedónia névváltozat merült fel legesélyesebbként.

Macedónia és Görögország között azóta folyik vita az ország nevéről, hogy Macedónia 1991-ben függetlenné vált Jugoszláviától. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő. Ezt megelőzendő tiltakoztak a hasonló névválasztás ellen, és mindeddig akadályozták a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját. Az ország így a nemzetközi dokumentumokban a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viseli, alkotmányában azonban nem szerepel a Jugoszláviára történő utalás.

Az egy éve kormányzó balközép vezetés tárgyalásokba kezdett a görög kormányzattal a névvita rendezéséről, amelyet még az idei év első felében szeretnének megoldani. A kormány reményei szerint amint megszületik a megállapodás, megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások az Európai Unióval, és a NATO is azonnal felveszi az országot a tagjai közé.

Elviekben mindkét fél elfogadhatónak tartaná, ha Macedónia nevében valamilyen földrajzi jelző jelenne meg. Problémát okoz azonban, hogy míg Görögország azt szeretné, ha a névmódosítás a macedón alkotmányban is megjelenne, Macedónia csak a nemzetközi dokumentumokban akarja új nevét használni. Emellett tárgyalás folyik a macedón nyelv megnevezéséről is. A sajtó információi szerint az ország hivatalos nyelvének megnevezését nem kellene megváltoztatni, zárójelben vagy lábjegyzetben azonban mindenhol jelölni kellene, hogy szláv nyelvről van szó.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!