Macedón miniszterelnök: a szomszédos országok közül Belgráddal kell kiépíteni a legjobb kapcsolatot

Külföld, 2017.11.21

Macedónia és Szerbia kapcsolata baráti, mindkét ország legfőbb külpolitikai célja az európai integráció, és Szkopje a szomszédos országok közül Belgráddal igyekszik kialakítani a legjobb kapcsolatokat - hangsúlyozta Zoran Zaev macedón kormányfő kedden Belgrádban, miután találkozott Ana Brnabic szerb miniszterelnökkel.

A macedón politikus június óta vezeti az országot. Első hivatalos szerbiai útja során a két ország európai integrációjáról, közös projektek megvalósításáról, a macedóniai szerb kisebbség, illetve a Szerbiában élő macedón kisebbség helyzetéről, valamint a jövő évi szerb-macedón kormánycsúcs megszervezéséről egyeztetett Ana Brnabic miniszterelnökkel és Aleksandar Vucic köztársasági elnökkel.

A miniszterelnöki találkozót követő sajtótájékoztatón Zoran Zaev azt hangsúlyozta, hogy Szerbia és Macedónia mindig igyekezett baráti kapcsolatokat ápolni, és most is partneri viszonyt tartanak fenn, a cél pedig az, hogy Macedóniának a szomszédos országok közül Szerbiával legyen a legjobb a viszonya. Ehhez kapcsolódóan rámutatott, hogy Macedóniának Szerbia a harmadik legjelentősebb külkereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom meghaladja az évi 700 millió dollárt. Mindezek mellett Szerbia és Macedónia is a térségbeli béke és stabilitás megőrzése mellett kardoskodik.

Koszovóról szólva a macedón miniszterelnök kiemelte: Szkopje elismerte Koszovó függetlenségét, és támogatja Pristinát a nemzetközi szervezetekben, ugyanakkor becsüli azt a párbeszédet, amely Szerbia és Koszovó között alakult ki, és reményét fejezte ki, hogy Belgrád és Pristina hamarosan megoldja a vitás kérdéseket. Szerinte ez Szerbia, de az egész térség érdeke is.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök bejelentette, hogy várhatóan februárban vagy márciusban közös kormányülést tart a két ország.

Belgrád és Szkopje kapcsolatára utalva rámutatott: vannak nyitott kérdések, ám igyekeznek párbeszéd útján megtalálni a közös válaszokat rájuk. A macedón miniszter látogatása is ezt a pozitív hozzáállást tükrözi - tette hozzá. "A térségbeli együttműködés és kapcsolattartás azért is fontos, mert a régió békéje és stabilitása nélkül a Nyugat-Balkán európai integrációja sem tud előrehaladni" - húzta alá Ana Brnabic.

Macedónia és Szerbia kapcsolata az utóbbi időben kiegyensúlyozott volt, azt az esetet leszámítva, amikor Szerbia sürgősen hazahívta konzultációra szkopjei nagykövetsége diplomatáit. Belgrád azzal vádolta meg Szkopjét, hogy a macedón titkosszolgálat követte és törvénytelenül megfigyelte a szerb diplomatákat, Macedónia azonban visszautasította, hogy kémkedtek volna a szerb diplomaták után. Később a szerb külügyminiszter bejelentette: Macedóniának nem volt köze a megfigyeléshez, és a diplomaták visszatértek állomáshelyükre. Hasonlóan kínos helyzet alakult ki néhány hónappal korábban, amikor kiderült, hogy egy szerb diplomata is jelen volt áprilisban a szkopjei parlamentben, amikor tüntetők törtek be az épületbe. A két ország vezetőinek tárgyalását követően azonban ennek az ügynek a végére is pont került.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!