Macron: külső és belső szolidaritásra van szükség a menekültügyben

Külföld, 2018.04.19

Továbbra is nagy az Európai Unióra nehezedő migrációs nyomás, ezért meg kell állapodni a közösség új menekültügyi rendszeréről, amely a külső és a belső szolidaritást is biztosítja - mondta Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélése előtt.

Angela Merkellel tartott tájékoztatóján ismertette, hogy a következő hetekben véglegesítik a két ország közös javaslatait az EU megújításáról, amelyeket a júniusi uniós csúcson terjesztenek elő. A közös munka fontos állomása lesz a június 19-én Németországban tartandó közös kormányülés.

A menekültügyi rendszer megújítását a legfontosabb teendők között említette. A külső szolidaritás az EU külső határainak közös védelmét jelenti, a belső szolidaritást pedig a menekültek tagállamok közötti elosztását szabályozó kvóták, amelyek akkor lépnek életbe, ha valamely tagállamra rendkívüli nyomás nehezedik.

Angela Merkel a legfontosabb ügyek között az elsőként említette a menekültügyi rendszer megújítását, aláhúzva, hogy ez a feltétele a schengeni övezeten belüli szabad mozgás megőrzésének.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!