Macron: módszerváltást igényel a külvárosok felzárkóztatása

Külföld, 2018.05.22

Emmanuel Macron francia államfő "módszerváltással" szeretné felzárkózatni a hátrányos helyzetű külvárosokat és lakóit Franciaország többi részéhez.

"Nem fogok egy újabb városfejlesztési programot, külvárosi programot bejelenteni, amelyek annyi idősek, mint én" - mondta kedden mintegy másfél órás beszédében a 40 éves francia köztársasági elnök a francia külvárosok mintegy hatszáz szereplője, egyesületi képviselője és lakója előtt a hivatalában tartott beszédében.

Macron szerint a korábbi évtizedek fejlesztési programjai hoztak eredményeket, de mára kifulladtak, s álláspontja szerint nem lehet folytatni az olyan specializált programokat, amelyek "házi őrizetre" ítélik a mintegy 1300 hátrányos helyzetű külváros mintegy ötmillió, többségében bevándorló származású lakóját.

Emmanuel Macron szerint a jelenlegi kormánypolitikának az a célja, hogy mindenhol jelen legyen az országban és mindenki méltósággal élhessen. Emlékeztetve arra, hogy a dél-franciaországi Marseille-be hétfőn a rendőrök két drogbanda közötti leszámolás során kalasnyikovval felfegyverezett emberek gyűrűjébe szorultak - amiről felvétel is felkerült az internetre -, a kormány júliusig megerősíti a kábítószer-kereskedelem elleni rendőri küzdelmet.

"A külvárosokban vannak tehetségek, de van erőszak is, és vannak olyan dolgok, amelyek nem működnek, s ez robbanásig feszült" - ismerte el az államfő.

Emmanuel Macron bejelentette, hogy 30 ezer gyakornoki állást hoznak létre külvárosi gimnazistáknak, felét az állami, másik felét pedig magáncégeknél, amihez gyakornoki ösztöndíjprogramot indít a kormány.

Az államfő még július előtt konzultációt kezdeményez a 120 legjelentősebb francia nagyvállalattal annak érdekében, hogy vegyék ki a részüket a hátrányos helyzetű kerületek munkanélküliségének csökkentésében, ahol a 25 év alatti korosztály harmadának nincs munkája.

Emmanuel Macron azt is megemlítette, hogy a külvárosokban egyre erősödik a rasszista és antiszemita közbeszéd, valamint a vallási radikalizáció.

"A rasszista és az antiszemita közbeszéd elleni küzdelmet folytatni kell. Szembe kell nézni a dolgokkal: a helyzet egyre romlik" - fogalmazott a köztársasági elnök.

Az iszalmista radikalizáció problémája is erősödik a külvárosokban az államfő szerint, de ez "az egész országra érvényes, nemcsak a külvárosokra, még akkor is, ha ez egy olyan specifikus probléma, jól tudjuk, amely jelen van a legnehezebb külvárosokban" - mondta az elnök. "Egyesek a vallás nevében teret engednek a radikalizálódásnak, egyfajta halálvággyal" - tette hozzá. Emlékeztetett arra is, hogy Edouard Philippe miniszterelnök februárban bejelentett egy nagyon részletes stratégiát a radikalizálódás elleni küzdelemről, amelynek megvalósítására néhány napon belül koordinátort nevez ki a kormány.

"A köztársaságnak nem dolga a vallási hitről megnyilvánulnia, de minden állampolgárnak biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy a köztársaság szabályainak tiszteletben tartásával gyakorolhassa a hitét vagy a hitetlenségét (...) Senkit nem lehet kényszeríteni arra, hogy fejkendőt viseljen, de mindenkinek joga van fejkendőt viselni, amennyiben nem a közszférában teszi, és nem fogjuk a szabályt csak azért megváltoztatni, mert egyeseknek nem tetszik" - mondta az elnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!