Macron szándéka a reformpolitika folytatására töretlen, de elismeri, hogy nem mindenben sikeres

Külföld, 2018.07.09

Emmanuel Macron francia államfő mandátuma első évét értékelő beszédében a francia parlament előtt hétfőn megerősítette, hogy "szándéka töretlen" a hazája számára "szükséges átalakítások folytatásában", de elismerte, hogy az elmúlt időszakban nem mindenben volt sikeres.

"Van egy dolog, amit minden köztársasági elnök tud: az, hogy nem képes mindenre, tudja, hogy nem lehet mindenben sikeres. Én is megerősítem önöknek, tudom, hogy nem vagyok mindenre képes, tudom, hogy nem vagyok mindenben sikeres" - mondta a francia elnök másfél órás beszédének kezdetén. "De az a dolgom, hogy soha ne törődjek bele, és fáradhatatlanul folytassam ezt a küzdelmet" - tette hozzá a nemzetgyűlés és a szenátus mindegy 900 tagjának együttes ülésén, a Versailles-ban összehívott kongresszus előtt.

Emmanuel Macron elnöki beiktatása óta második alkalommal szólalt fel a parlament előtt, s a beszédet azért is nagy várakozás előzte meg, mert az elmúlt hónapban nagyot zuhant népszerűségi mutatója.

Az Odoxa közvélemény-kutatóintézet csütörtökön megjelent felmérése szerint az államfő politikáját a franciának csak 29 százaléka tartja "igazságosnak", 34 százaléka pedig "hatékonynak". A megkérdezettek háromnegyede továbbra is dinamikusnak látja Emmanuel Macront, de ugyanekkora arányban gondolják azt, hogy "túlságosan magányosan és személyesen" vezeti az országot. A felmérés legfőbb tanulsága, hogy az államfőt egy ideje saját táborában is nyíltan bírálják amiatt, hogy jobboldali politikát folytat, és kiigazításokat várnak tőle szociális irányba.

Az ellenzék és az elemzők által előszeretettel "a gazdagok elnökének" nevezett Macron elutasította a bírálatokat, és elmondta, hogy politikája nem a gazdagokat, hanem a vállalkozásokat szolgálja.

"Egy vállalkozásbarát politika nem a gazdagokat pártoló politika. Ez az egész nemzet számára politika, a munkahelyteremtésért, a közszolgáltatásokért folytatott politika" - fogalmazott Emmanuel Macron.

"Hazugság a fizetésből élők védelmét képviselni, ha közben nem védjük meg a vállalatainkat" - hangsúlyozta a francia elnök az ellenzék szerint a tehetősebbeket segítő adóreformok igazolására, amelyek viszont Emmanuel Macron szerint erősítették Franciaország versenyképességét.

"Nem szeretem sem a kasztokat, sem a bevételeket, sem a privilégiumokat, és hiszek abban, hogy léteznek olyan sikerek, amelyek nem anyagi meggazdagodást eredményeznek" - hívta fel a figyelmet. "De a gazdagság megteremtése, a nemzet prosperitása az alapja minden, igazságosságot és egyenlőséget eredményező projektnek" - tette hozzá.

"Ha osztozni akarunk a tortán, akkor az első feltétel az, hogy legyen torta. És a vezetőket, részvényeseket és a munkásokat tömörítő vállalkozások azok a termelők, amelyek létrehozzák ezt a tortát" - mondta Emmanuel Macron, elítélve az elődje, a baloldali Francois Hollande által a magas jövedelmekre kivetett 75 százalékos személyi jövedelemadót (amelyet végül az alkotmánytanács alkotmányellenesnek ítélt meg), mert az szerinte munkahelyeket nem teremtett, hanem azt eredményezte, hogy sokan adóparadicsomokba mentették ki vagyonaikat.

"A kormány célja, hogy "felszabadítsa a beruházási kedvet Franciaországban egy megfelelő, versenyképes adórendszerrel, amelynek köszönhetően a külföldi befektetők visszatérnek. Az állam vállalja ezt a döntést" - mondta Emmanuel Macron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!