Magasabb segélyért tüntetnek az izraeli fogyatékkal élők

Külföld, 2017.06.21

Tüntető kerekesszékesek összeláncolták magukat és lezárták a Jeruzsálemet Tel-Avivval összekötő autópályát a repülőtérnél, segélyeik megemelését követelve az izraeli kormánytól - jelentette a Jedót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.

Több tucat kerekesszékes megbénította a forgalmat a repülőtérre vezető leágazásnál, hogy nyomatékot adjanak azon több éves követelésüknek, hogy a mindenkori izraeli minimálbérre emeljék fel havi segélyüket.

Naomi Morvia, a tiltakozás egyik vezetője a ynetnek elmondta, hogy gázolajat vittek magukkal, többen magukra is öntöttek belőle, és azzal fenyegetőznek, hogy felgyújtják magukat, ha nem teljesítik követelésüket.

A rendőrség jelentése szerint mintegy ötven mozgássérült autókkal és kerekesszékekkel elzárta a repülőtér bejáratát. A rendőrség a forgalmat átterelte egy régebben használt kapuhoz.

Az izraeli fogyatékkal élők már hónapok óta folytatnak tiltakozó akciókat, az utóbbi hetekben Tel-Avivban is többször elzártak forgalmas kereszteződéseket hatalmas dugókat okozva, hogy felhívják a figyelmet súlyos anyagi helyzetükre.

A segély minimálbér szintjére emelése mellett gyógyszerköltségeik támogatását is követelik. A kormány már több bizottságot is életre hívott ügyükben, de életkörülményeik érdemi javítását eddig nem tudták elérni: mindössze néhány száz sékeles emelést ígértek számukra.

A teljes rokkantság után járó segély jelenleg Izraelben havonta 2342 sékel (mintegy 185 ezer forint), a minimálbér pedig ennek több mint a duplája, mintegy ötezer sékel (mintegy négyszázezer forint).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!