Magnyitszkij-ügy - Előállították Spanyolországban Bill Browder brit üzletembert

Külföld, 2018.05.30

A spanyol rendőrség előállította szerdán Szergej Magnyitszkij néhai orosz ügyvéd egykori munkaadóját, William Browder brit üzletembert, akit korábban kiutasítottak Oroszországból és Moszkvában távollétében kétszer kilenc év szabadságvesztésre ítéltek gazdasági bűncselekmények miatt.

Hatósági előállításáról maga az üzletember számolt be Twitter-oldalán, csatolva egy fényképet is a bejegyzéshez, amelyet a rendőrautó hátsó ülésén készített az előtte ülő rendőrökről, és hozzátette: Oroszország az Interpolon keresztül adatott ki ellene elfogatóparancsot, s ez alapján vették őrizetbe.

Nem sokkal később a spanyol rendőrség közölte: előállították, de nem tartóztatták le Browdert, mert az orosz elfogatóparancs érvényességi ideje lejárt, ezért a papírmunka végeztével rögvest el is engedték.

Browder viszont a Twitteren azt írta, hogy azért engedték el, mert az Interpol főtitkára azt javasolta a spanyol rendőrségnek, hogy hagyják figyelmen kívül az Oroszország által kiadott legutóbbi, úgynevezett vörös jelzést. Ez gyakorlatilag nemzetközi körözést és kiadatási kérelmet jelent egyben; az adott ország egy körözött személy felkutatását, őrizetbe vételét és átadását kéri. Browder azt írta: Oroszország már a hatodik alkalommal él vissza az Interpollal az ő esetében.

Bill Browder a Hermitage Capital, Oroszország egykori legnagyobb külföldi befektetőjének alapítója, de 2005-ben kitiltották az országból arra hivatkozva, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Neki dolgozott Szergej Magnyitszkij, aki belügyi vezetőket leplezett le, akik 230 millió dollárnak megfelelő összeget sikkasztottak el az orosz költségvetésből. Ennek ellenére Magnyitszkij ellen indult eljárás, előzetes letartóztatásba is került, ahol 2009-ben vitatott körülmények között meghalt. Emiatt az Egyesült Államok és Kanada is szankciókkal sújtotta azokat, akiknek szerintük közük volt a halálához. Azóta ezt kiterjesztették az emberi jogokat megsértő orosz tisztségviselőkre. Browder volt a törvény egyik kezdeményezője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!