Magyar Levente: Magyarország folytatja Ukrajna támogatását

Külföld, 2022.07.18

Magyarország folytatja Ukrajna és azon belül Kárpátalja humanitárius, szociális és gazdasági támogatását - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Ungváron, Kárpátalja kormányzójával folytatott megbeszélésén.

Kárpátalja és Ukrajna nem marad segítség nélkül, Magyarország képességéhez és gazdasági erejéhez mérten mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse az ukrán nép szenvedéseit - közölte a politikus.

A felek áttekintették Magyarország segélypolitikáját Kárpátalja vonatkozásában. A segítséget megköszönve Viktor Mikita kormányzó kiemelte a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat folyamatos, jól szervezett támogatását, amelynek révén csak Kárpátalján 250 olyan intézményt segített, amely belső menekülteket fogad be és lát el.

Megkezdődtek az érdemi előkészületek arra, hogy kiszállítsák az Ukrajnában rekedt gabonát. "Felszabadítjuk azokat a kapacitásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az itt feltorlódott ukrán gabona Magyarország felé elhagyhassa Ukrajnát, és a világpiacokra jusson" - fogalmazott az államtitkár.

Ehhez Magyarországnak rövid időn belül jelentős fejlesztéseket kell megvalósítania, amelynek ütemtervét egyeztetik Kárpátalja vezetőivel - mondta.

"Ez a munka elvezethet oda, hogy Magyarország az egyik legfontosabb folyosója lesz az ukrajnai gabonának a világ felé" - tette hozzá Magyar Levente.

A tervek szerint lvivi és kijevi tárgyalásain Magyar Levente gyakorlati kérdéseket vitat meg ukrán partnereivel, valamint - ahogy fogalmazott - "fontos bejelentések várhatók a Kijev környéki újjáépítések kapcsán", amelyből Magyarország is kiveszi a részét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!