Magyar alkotókat bemutató kortárs képzőművészeti kiállítások nyílnak Ausztriában

Külföld, 2017.06.21

Magyar alkotókat bemutató kortárs képzőművészeti kiállítások nyílnak Ausztriában: a bécsi Collegium Hungaricumban az Esterházy Művészeti Díjban részesült alkotók mutatkoznak be, Grazban a magyar kortárs absztrakt művészetről látható tárlat, a Qualysoft informatikai tanácsadócég bécsi székhelyén pedig a digitális művészetről nyílik kiállítás.

A bécsi magyar kulturális intézetben jövő kedden nyíló Real Hungary tárlat a magyar művészet realista hagyományait mutatja be. Az absztrakció és a realizmus egymásnak ellentmondó megközelítése Vitus Weh osztrák kritikus kurátori koncepciója alapján látható.

"Az Esterházy Alapítvány fiatal díjazottjai a kortárs magyar művészetből választottak maguknak előképet, egy olyan alkotót, akivel érzésük szerint párhuzamba állítható a munkásságuk, vagy akinek valamiképpen reflektálhatnak a tevékenységére" - mondta a kiállítást gondozó bécsi Collegium Hungaricum igazgatója, Molnár Mária az MTI-nek.

A tárlaton megtekinthetők többek között Reigl Judit, Fehér László, Makai Mira Dalma, Borsos Lőrinc, Csató József, Bak Imre és Bukta Imre alkotásai, az eseményt a bécsi Collegium Hungaricum, a bécsi magyar nagykövetség, a NOW Esterházy Alapítvány és Kismarton városa támogatja.

A grazi Künstlerhaus képzőművészeti kiállítóteremben Abstract Hungary címmel nyílik tárlat pénteken. A magyar kortárs absztrakt művészetről Sandro Droschl, az intézmény igazgatójának és Fenyvesi Áron művészeti írónak a kurátori koncepciója ad keresztmetszetet. Grazban láthatók Fajó János, Andreas Fogarasi, Kaszás Tamás, Keserü Ilona, Lakner László, Nádler István és Tibor Zsolt művei is. Az Abstract Hungary a bécsi Collegium Hungaricum és a NOW Esterházy Alapítvány támogatásával jött létre.

Az Abstract Hungary és a Real Hungary tárlatokon összesen mintegy hatvan kortárs művész alkotásai vesznek részt, a bemutatott darabok szeptemberig tekinthetők meg.

A két kiállítás lehetőséget ad az értelmezések újragondolására az absztrakció és a realizmus, két egymásnak ellentmondó megközelítés tükrében.

"Magyarországon a korai absztrakt művészet és a realista hagyományok nyilvánvalóan meghatározzák a művészeti gondolkodást. Az Abstract Hungary kiállításon azonban az absztrakt fogalma nem feltétlenül jelenti a figuralitás kizárását, inkább az a fajta gondolkodás jelenik meg absztrakt módon, amely reflektál a körülötte levő világra, társadalomra vagy akár magára a művészetre" - ismertette a koncepciót Molnár Mária az MTI-vel.

A Qualysoft székhelyén csütörtökön nyíló osztrák-magyar-szlovák kortárs kiállítás társszervezője a bécsi Collegium Hungaricum. A tárlaton a digitális művészet főbb irányvonalai és alkotói mutatkoznak be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!