Magyar Arany Érdemkeresztet kapott Héderváry Klára

Külföld, 2017.06.02

Áder János köztársasági elnök az egyetemes emberi értékek gyarapítása terén végzett kimagasló tevékenységéért, Magyarország hírnevének öregbítése és a magyar történelmi események dokumentálása, valamint azok terjesztése érdekében kifejtett támogatásáért Magyar Arany Érdemkeresztet adományozott Héderváry Klárának pénteken.

A brüsszeli Magyar Nagykövetség tájékoztatása szerint a kitüntetést Nagy Zoltán nagykövet adta át Brüsszelben, aki arra emlékeztetett, hogy Héderváry Klárának köszönhető, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően létrehozott, a magyar kérdést vizsgáló ENSZ-különbizottság titkos iratai fennmaradtak az utókor számára.

Héderváry Klára korábban az MTI-nek elmondta, belga állampolgárként dolgozott az ENSZ úgynevezett ötös különbizottsága mellett.

Az öttagú különbizottságot 1957. január 10-én, a magyarországi események kivizsgálására hozta létre az ENSZ-közgyűlés. A testületben - amelynek elnöke a dán Alsing Andersen volt - Ausztrália, Ceylon, Dánia, Tunézia és Uruguay vett részt. A különbizottság feladata az volt, hogy tényfeltáró munkát végezzen Magyarországon.

A szervezetnél folytatott gyakorlat szerint az archívumban minden olyan, 3 évnél régebbi iratanyagot megsemmisítettek, amelyek nem kerültek kinyomtatásra.

Héderváry Klára elmondta: aggódott amiatt, hogy az értékes dokumentumok a szovjetek kezébe kerülnek, másrészt az enyészettől is meg akarta menteni az iratokat. Ezért az archívumból kikerülő dokumentumokat összegyűjtötte és megőrizte. Összesen 24 ládát megtöltő iratanyag került a birtokába.

Az anyagot 1997-ben az Országos Széchényi Könyvtárnak ajándékozta azzal, hogy az levéltári szempontok szerint feldolgozásra kerül. Mint elmondta, mindaddig nem hozta Budapestre az iratokat, amíg nem volt egészen bizonyos abban, hogy Magyarországon megmarad a demokrácia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!