Magyar tiszteletbeli konzulátus nyílt Cseljabinszkban

Külföld, 2017.04.26

Magyar tiszteletbeli konzulátust avatott fel Cseljabinszkban szerdán Balla János moszkvai magyar nagykövet és Ruszlan Gattarov, a Cseljabinszki megye kormányzóhelyettese.

A dél-uráli városban megnyílt tiszteletbeli konzulátus vezetője, Viktor Loscsenko üzletember közölte, hogy a kétoldalú kulturális és gazdasági kapcsolatok előmozdítására, valamint a magyar állampolgárok érdekvédelmére létrehozott képviseleten évente két alkalommal nagyszabású kiállítást és komolyzenei koncertet terveznek tartani. Az elképzelések között szerepel a magyar gasztronómia és borászat bemutatása is.

A ceremóniát követően a magyar misszióvezető a helyi nagyberuházásokban való magyar részvétel lehetőségeiről folytatott megbeszélést Borisz Dubrovszkij kormányzóval. Dubrovszkij elmondta, hogy a Cseljabinszki megye és Magyarország közötti áruforgalom értéke tavaly 15,5 millió dollár - ebből az orosz kivitel 11 millió dollár - volt.

A kormányzó felajánlotta a magyar részvétel lehetőségét a Sanghaji Együttműködési Szervezet és a BRICS-csoport országainak 2020-es csúcstalálkozójára elkészülő kongresszusi központ megépítésében. A megbeszélésen szó esett a közös beruházással megépülő Optimum zöldségtároló és -feldolgozó projektjéről. A Fővárosi Vízművek meghívást kapott a cseljabinszki vízellátási rendszer modernizálására kiírt tenderre.

A tiszteletbeli konzulátuson Magyarországon talált második világháborús, hatástalanított tüzérségi lövedékekről és aknákról készült felvételekből nyílt fotókiállítás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!