Magyarországi önkormányzatok támogatásával épült óvodát avatott fel Kövér László a kárpátaljai Salánkon

Külföld, 2016.12.15

Egy magyar óvoda Kárpátalján vagy bárhol a nagyvilágban mindig a magyar jövő egyik legbiztosabb ígérete - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön a kárpátaljai Salánkon, ahol magyarországi, mindenekelőtt debreceni és miskolci önkormányzati támogatással épült óvodát és tornatermet avatott fel.

Magyarországi önkormányzatok támogatásával épült óvodát avatott fel Kövér László a kárpátaljai Salánkon A Nagyszőlőshöz közeli, magyar ajkú település új óvodai épületszárnyának és tornatermének ünnepélyes átadásán mondott avatóbeszédében Kövér László kiemelte: "a magyar népi bölcsesség szerint a gyermekek szemében mindig a jövő tükröződik, ezért az óvoda, itt, Salánkon is, nem pusztán egy nevelési intézmény, hanem mindig a jövő háza". Hozzátette: most, adventkor arra várunk, hogy megszülessék a szeretet tanítómestere, és erre különösen nagy a sóvárgás ott, ahol háborús fenyegetettségben élnek az emberek. Kárpátalja és Ukrajna ma, sajnos, ilyen háborús félelmektől és fenyegetettségtől szenved - emlékeztetett. Rámutatott: "sok magyar gyermek Kárpátalján, sok ukrán gyermek Ukrajnában nem érti, hogy édesapjuknak miért kell távoli harctereken szolgálniuk, vagy még távolabbi külföldön dolgozniuk azért, hogy a család megélhetése biztosított legyen. Sok magyar gyermek nem érti édesanyja szívében az aggodalmat a kárpátaljai szülőföldért, a magyar közösségért és a magyar anyanyelvért."

Utalva arra, hogy a világ élelmiszer- és vízhiánnyal küszködő sok országával ellentétben Ukrajnában és Kárpátalján bőséggel állnak rendelkezésre a természeti erőforrások, a házelnök elmondta: Ukrajnában évek óta a világ negyedik legnagyobb gabonatermését arathatják le az ottani szorgalmas emberek. Ebből adódóan - folytatta - Ukrajna és Kárpátalja a legfontosabb dolgokkal rendelkezik ahhoz, hogy a gyerekei szemében csillogó jövőt meg tudja teremteni minden lakója számára. "Ebben a jövőteremtésben pedig Magyarországnak állami érdeke támogatni Ukrajnát, és nemzeti kötelessége segítenie a kárpátaljai magyarságot" - hangsúlyozta. Rámutatott: "Érdekünk támogatni Ukrajnát, mert miként a mindennapi életben, úgy az államközi kapcsolatokban is mindig jobb egy sikeres szomszéd, mint egy sikertelen".

"Nemcsak a szándékok és nyilatkozatok, hanem a tények és cselekedetek alapján is elmondhatjuk, hogy Magyarország az egyik legkiszámíthatóbb és legsegítőkészebb szomszédja a fiatal Ukrajnának, és a jövőben is az akar maradni, ha hasonló tiszteletet, megértést és segítséget kap Ukrajnától, mint amelyben Ukrajna részesül Magyarországról" - hangoztatta az Országgyűlés elnöke. Jelezte: Magyarország mindenekelőtt azt várja az ukrán államtól, hogy tisztelje és segítse azt az ezeréves magyar nemzeti összetartozást, amely Kárpátalja magyarságát összeköti Magyarországgal. "A kárpátaljai magyarok bebizonyították, hogy egyidejűleg akarnak és tudnak értékteremtő és lojális állampolgárai lenni Ukrajnának, és hűséges tagjai maradni a magyar nemzetnek" - mondta avató beszédében a többi között Kövér László.

Papp László, Debrecen polgármestere köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy az új óvodai épületszárny és tornaterem felépülése annak az anyaországi önkormányzati összefogásnak az eredménye, amely Orbán Viktor miniszterelnöknek a Kárpátalja megsegítésére szólító 2014-es felhívása nyomán alakult ki. Mint mondta, az óvoda 2015. október 15-i alapkőletételével a jövőben rejlő lehetőség alapjait rakták le Salánkon, a Rákóczi-szabadságharc utolsó országgyűlésének a helyszínén. "Salánk számunkra egy szimbólum, amely megtestesíti Debrecen városának és polgárainak szolidaritását, felelősségvállalását az ország határain túl élő magyar honfitársainkért. Felemelő egy olyan összefogás részesének lenni, amelynek köszönhetően jobbá tehetjük a salánki gyermekek, családok, óvodapedagógusok életét és munkáját, és amely kifejezi: mi, debreceniek és salánkiak összetartozunk" - emlékeztetett Debrecen első embere, akit az ünnepségen Salánk díszpolgára címmel tüntettek ki.

Beszédében Aljohin Viktor, Salánk polgármestere köszönetet mondott a magyar kormánynak, Debrecen és Miskolc önkormányzatainak, vállalkozóinak és polgárainak, akik "önzetlen támogatásukkal lehetővé tették a salánki emberek évtizedes álmának megvalósulását". A jövő felé tett jelentős lépésnek nevezte a község életében a 20 férőhelyes új óvodarész és a 120 óvodás számára sportolási, kikapcsolódási lehetőséget nyújtó tornaterem felépülését és a beruházáshoz kapcsolódó, a falu egészét érintő infrastrukturális fejlesztéseket.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője köszönetét fejezte ki Magyarországnak, a magyar kormánynak, Orbán Viktor miniszterelnöknek, az anyaországi önkormányzatoknak azért az átfogó segítségért, amelyet Kárpátaljának nyújtanak, amikor az nehéz helyzetben van, ahogy tették az 1998-as és 2001-es pusztító árvizek idején és a mostani háborús időkben. Szerinte ez azt jelzi, hogy Magyarország vezetése, az anyaország lakossága bízik a kárpátaljai magyarságban, bízik abban, hogy a kárpátaljai magyarok meg tudnak maradni közösségként a szülőföldjükön. A kárpátaljai magyar politikus azt is elmondta: reméli, eljön az idő, amikor az ukrán állam is tud majd építeni Kárpátalján, ahogy azt jelenleg Magyarország teszi.
(MTI)

Galériánk

Magyarországi önkormányzatok támogatásával épült óvodát avatott fel Kövér László a kárpátaljai Salánkon Magyarországi önkormányzatok támogatásával épült óvodát avatott fel Kövér László a kárpátaljai Salánkon
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!