Magyarországi támogatásból felújított hat magyar óvodát adtak át Kárpátalján

Külföld, 2017.10.25

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított hat magyar óvodát adott át ünnepélyesen Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos szerdán Kárpátalján.

Magyarországi támogatásból felújított hat magyar óvodát adtak át Kárpátalján Az Ungvári és Munkácsi járások hat magyarlakta települését érintő gyermekintézmény-átadások alkalmából az Ungvári járásbeli Nagydobrony óvodájában tartott sajtótájékoztatón a kormánybiztos elmondta: az óvodafejlesztési program első szakaszában Kárpátalján 22 új óvoda épül vagy létesül és 80-at újítanak fel, míg a második szakaszban 10 új óvoda épül, további 50-et pedig korszerűsítenek. A két szakasz valamennyi óvodát érinti, amihez komoly továbbképzési tanfolyamok társulnak - tette hozzá. Jelezte, minden kárpátaljai magyar óvoda fog kapni még karácsony előtt egy olyan játszó- vagy magyarsarkot, amely erősíti a gyermekek kötődését a magyar nyelvhez és kultúrához, valamint egy-egy laptopot 55 gigabájtnyi magyar mesékkel telepítve. Grezsa István közölte, a magyar kormány összesen 4,5 milliárd forintot szán Kárpátalján a magyar óvodák korszerűsítésére és építésére, a fő cél ugyanis az, hogy 54 ezerről 64 ezerre nőjön a Kárpát-medencében magyar óvodákba járó gyermekek létszáma. Kárpátalján különleges jelentőségű az óvodafejlesztési program megvalósítása, mert a térségben nagyon rossz állapotban van az infrastruktúra, így sok mindent kell építeni - mutatott rá.

Hangsúlyozta: "Kárpátalját egy vonatkozásban külön kiemeltük, ugyanis úttörő kezdeményezésként 50 millió forint értékben ovifocipályákat telepítünk a négy legnagyobb létszámú óvodába, egyiket épp Nagydobronyban". Mint kifejtette, a jelentős óvodafejlesztési beruházás mélyreható változásokat fog eredményezni nemcsak a gyermekek, hanem a szülők, s így az egész magyar közösség életében. Orosz Ildikó, az óvodafejlesztési program lebonyolításában részt vevő Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak azért, hogy a projektet kiterjesztette Kárpátaljára. Elmondta, hogy a program megvalósítását féléves állapotfelmérés előzte meg, amelynek során kiderült, hogy sok magyar település állami óvodájában áldatlan állapotok uralkodnak, a gyermekek még a szovjet időkből származó ágyakban, matracokon alszanak, sparhelten főznek, füstölő cserépkályhával fűtenek. Ennek kapcsán jelezte, hogy különös figyelmet fordítanak majd az óvodai konyhák modernizálására. Elmondása szerint vannak települések, ahol új óvodát kell építeni, míg több helyen megvásárolt épületekben alakítják ki a gyermekintézményt. Különösen fontosnak nevezte, hogy a lakossági igényeknek eleget téve olyan falvakban is létesülnek magyar óvodák, ahol korábban nem voltak. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője azt hangsúlyozta, hogy minden közösség számára a legfontosabb a gyermekek jövőjének biztosítása, aminek elengedhetetlen feltétele a megfelelő nevelés és oktatás. Örvendetesnek mondta, hogy a magyar kormány gondolt a külhoni nemzettársak megsegítésére, és soha nem látott mértékben nyújt támogatást a határon túli magyar óvodák fejlesztésére, amiből Kárpátalja is igen jelentős mértékben részesül. Ez mindenképpen erőt, biztatást ad a kárpátaljai magyarok számára a jövőt illetően a mostani nehéz időkben - emelte ki a kárpátaljai magyar politikus.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Magyarországi támogatásból felújított hat magyar óvodát adtak át Kárpátalján Magyarországi támogatásból felújított hat magyar óvodát adtak át Kárpátalján
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!