Magyarországi támogatásból készült tornatermet adtak át a roma iskolában Beregszászon

Külföld, 2016.09.01

A Szerencsejáték Zrt. adományából a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és Magyarország beregszászi konzulátusa közreműködésével kialakított tornatermet adtak át a magyar tannyelvű roma általános iskolában csütörtökön Beregszászon.

A tanévnyitóval egybekötött átadási ünnepségen Kudron Ágnes, a 7. számú Általános Iskola igazgatója köszönetet mondott a magyarországi támogatóknak a tanintézetnek nyújtott sokrétű támogatásért. Mint hangsúlyozta, a tanintézetbe járó közel 350, nagyobbrészt hátrányos szociális helyzetű beregszászi gyermeknek igen nagy szüksége volt a tornateremre, mert eddig legtöbbször a szabad ég alatt tartották a testnevelési foglalkozásokat. Hozzátette: idén több mint ötven elsős kezdi meg a tanévet az iskolában, és több jelentkező is lenne, de nincs elegendő osztályterem a fogadásukhoz. Jelezte, hogy a kárpátaljai magyar iskolákhoz hasonlóan a cigány iskolát is sújtja a tanárhiány, az elmúlt tanévben az intézmény hat legtapasztaltabb pedagógusa távozott külföldre, és két oktatói álláshelyet még nem sikerült betölteni.

A tornaterem kialakítását anyagilag támogató Szerencsejáték Zrt. ügyvezető igazgatója, Zsiga Marcell az MTI érdeklődésére elmondta, a vállalatnak eddig is több olyan projektje volt, amely hozzájárult a kárpátaljai emberek mindennapjainak a könnyebbé tételéhez. Kiemelte, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat - megkeresése nyomán - 3-3 millió forinttal támogatta a magyar tannyelvű beregszászi roma iskola tornatermének a létrehozását és egy rahói gyermekotthon felújítását. Fontosnak nevezte, hogy a Szerencsejáték Zrt. hozzájárulhatott a beregszászi tanintézet növendékeinek egészséges életvitelre történő neveléséhez, a felnövekvő nemzedék egészségi állapotának javításához, az "ép testben ép lélek" elvnek megfelelően.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke kijelentette: nagy öröm számukra, hogy ilyen ajándékkal, egy tornateremmel lephették meg a beregszászi iskola diákjait a tanévkezdés alkalmából. Jelezte, a szeretetszolgálat, ahogy eddig is tette, a jövőben is folytatja - lehetőségei szerint - a kárpátaljai magyar iskolák támogatását eszközökkel, pedagógusok továbbképzésének szervezésével és más módokon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!