Májusban veszített lendületéből a német gazdasági aktivitás

Külföld, 2018.05.23

Veszített lendületéből a német gazdaság teljesítményének növekedési üteme májusban a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet szerdán közzétett felmérése szerint.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) májusban 56,8 pontra, tizenöt havi mélypontra, 2017 februárja óta a legalacsonyabb értékre csökkent az április 58,1 pontról. A piacok jóval kisebb mértékű csökkenést, 57,9 pontot vártak májusra.

A szolgáltatóipari BMI májusban 52,1 pontra, húsz havi mélypontra csökkent az áprilisi 53,0 pontról. A piacok csekély emelkedést, 53,1 pontot vártak májusra.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összevonásával képzett kompozit BMI értéke májusban 53,1 pontra, húsz havi mélypontra csökkent 54,6 pontról. A piacok a mutató csekély javulását, 54,7 pontot vártak májusra.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A felmérés tanulsága szerint májusban tovább veszített lendületéből a német gazdasági aktivitás erősödése - foglalta össze a kimutatás megállapításait Phil Smith, az IHS Markit közgazdásza. Hozzátette: vannak arra utaló jelek, hogy a lassuláshoz hozzájárultak a hónap folyamán szabadságként kivett hosszú hétvégék is, a megrendelés-állomány viszonylag gyenge gyarapodásából azonban az üzleti bizalom némi romlására lehet következtetni. A gazdasági növekedés úgy tűnik veszített 2017. végi lendületéből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!