Manafort-per - Záró perbeszédében az ügyész a volt kampánymenedzser hazugságaira mutatott rá

Külföld, 2018.08.15

Az amerikai elnök volt kampánymenedzsere, Paul Manafort elleni per záróbeszédében az ügyész a kampányszakember hazugságaira hívta fel a figyelmet, aláhúzva, hogy "senki nem állhat a törvény felett".

Paul Manafort két hete tartó perében - amelyet a virginiai Alexandria bíróságán folytatnak - szerdán az ügyész záróbeszéde hangzott el.

Greg Andres a 12 esküdt felé fordulva azt hangsúlyozta, hogy Manafort "hazudott és még mindig hazudik", hogy elrejtse, leplezze az adócsalással és banki csalásokkal szerzett, többségében offshore bankszámlákra elhelyezett dollármillióit. Kifejtette: "nem kell ahhoz adószakembernek lenni", hogy nyilvánvaló legyen az egykori lobbista bűnössége. Az ügyész arra kérte az esküdteket, hogy mind a 18 pontban mondják ki Manafort bűnösségét, még úgy is, hogy a vád fő tanúja nem volt hajlandó tanúvallomást tenni, és maga Manafort is elzárkózott a vallomástól.

A 69 éves Paul Manafort ellen 18 rendbeli pénzügyi bűncselekmények miatt emeltek vádat. A volt politikai konzultáns az első, akit a Trump-kampánycsapat munkatársai és orosz tisztségviselők közötti esetleges összejátszást feltáró, Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság munkája nyomán bíróság elé állítottak. Üzelmeire a különleges vizsgálóbizottság mintegy "mellékesen" derített fényt. Az ellene indított per azonban nem az oroszokkal történt esetleges összejátszásról szól, hanem pénzügyeiről és adócsalásairól, amelyeket még évekkel azelőtt követett el, hogy Donald Trumpnak dolgozott volna.

2010 és 2014 között Paul Manafort 31 külföldi számlán mintegy 60 millió dollárt tartott. Orosz és ukrán oligarchák, köztük Viktor Janukovics volt ukrán elnök tanácsadója volt. Jövedelmét azonban nem vallotta be az amerikai adóhatóságnál, sőt, amikor Janukovics bukása után bevételei megcsappantak, banki csalással jutott nagyobb összegekhez. Az elmúlt két hét tárgyalásain az ügyészek mintegy 20 tanút felvonultatva nagyon részletesen bemutatták fényűző életmódját.

Kedden a védelem bejelentette: nem hív be tanúkat, és Paul Manafort sem tesz tanúvallomást. A volt tanácsadó tagadta az összes vádat.

Szerdán délután a védelem terjesztette elő álláspontját. Richard Westling, Manafort ügyvédje szerint a vádhatóság nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani Manafort bűnösségét. "Az ügyészek remek munkát végeztek az információk szelektív elővezetésével" - hangozatta az ügyvéd.

Manafort védelmét öttagú ügyvédcsapat látja el. Záróbeszédében Westling kitartott amellett, hogy Manafort nem is okolható, hiszen minden gyakorlati pénzüggyel a helyettese, Rick Gates foglalkozott, akiben maradéktalanul megbízott.

Az esküdtszék csütörtökön kezdi meg a munkáját, és amerikai lapértesülések szerint akár már a hét végén döntést hozhat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!