Manchesteri robbantás - Brit belügyminiszter: valószínűleg nem egyedül cselekedett a merénylő

Külföld, 2017.05.24

A brit belügyminiszter szerint valószínűleg nem egyedül cselekedett a manchesteri merénylet végrehajtója.

Amber Rudd a BBC rádió szerda délelőtti politikai magazinműsorában nyíltan bírálta az amerikai titkosszolgálatokat is, miután a manchesteri merénylőről gyűjtött brit elhárítási információk egy része amerikai forrásokból kiszivárgott.

A belügyminiszter szerint a pusztító hatású öngyilkos robbantásos merényletet az elkövető fejlettebb eszközökkel hajtotta végre, mint amilyeneket az elmúlt időszak több más terrorcselekményében használtak. Rudd szerint ennek alapján "valószínűnek, lehetségesnek tűnik", hogy a manchesteri robbantó, a 22 éves, líbiai származású, de Manchesterben született Salman Abedi nem egyedül cselekedett.

Rudd a BBC-interjúban elmondta: tudomása szerint a merénylő nemrégiben Líbiában járt, és nem sokkal a terrorcselekmény végrehajtása előtt tért vissza Nagy-Britanniába.

A brit belső elhárítás (MI5) kötelékében működő egyesített terrorizmuselemző központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) kedd éjjel a legmagasabb, kritikus szintre emelte a terrorellenes készültségi szintet.

Theresa May miniszterelnök ezt a döntést bejelentve közölte: az elhárítószolgálatok megítélése szerint nem lehet kizárni, hogy a manchesteri merénylet elkövetője mögött egy szélesebb csoport állhatott, és emiatt nem zárható ki akár az sem, hogy rövid időn belül újabb támadás történhet.

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket katonai alakulatokkal egészítsék ki.

Szerdán ennek már látható jelei voltak Londonban: a királyi család első számú londoni rezidenciája, a Buckingham-palota, valamint a parlamentnek és a kormányhivataloknak otthont adó Westminster kerületben fegyveres katonai egységek kezdtek járőrözésbe.

A parlament szerdán bejelentette, hogy a rendőrség tanácsára azonnali hatállyal felfüggesztették a parlament westminsteri épületegyüttesében szervezett nyilvános túrákat és egyéb rendezvényeket, és az intézkedés visszavonásáig csak azok léphetnek be az épületbe, akiknek belépési engedélyük van.

Amber Rudd belügyminiszter a szerdai BBC-interjúban elmondta: jelenleg 3800 fős katonai egység áll a rendőrség rendelkezésére, és a rendőri vezetés döntésén múlik, hogy e kontingensből hány főt vesz ténylegesen igénybe.

Rudd hangsúlyozta ugyanakkor: várakozása szerint a legmagasabb, kritikus terrorkészültségi szint elrendelése átmeneti intézkedés, és amikor ezt az elhárítószolgálatok megfelelőnek ítélik, a készültségi fokozat visszatér egy alacsonyabb szintre.

A belügyminiszter nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni arra a kérdésre, hogy ez napokat vagy heteket jelenthet-e.

A kritikus készültségi fokozatot a kedden bejelentett döntés előtt kétszer, 2006-ben és 2007-ben léptették életbe. Ez a riasztási szint az első alkalommal négy, a második esetben öt napig volt érvényben.

Amber Rudd a szerdai BBC-interjúban nyíltan kritizálta, hogy a merénylő neve és több más információ előbb került nyilvánosságra az Egyesült Államokban, mint Nagy-Britanniában. Arra a kérdésre, hogy ezek után megvizsgálja-e az információmegosztás gyakorlatát más országokkal, a belügyminiszter úgy válaszolt, hogy "egészen őszintén szólva igen".

Kijelentette: a brit rendőrség szeretné ellenőrzése alatt tartani az információáramlást a műveleti integritás megőrzése végett, és "bosszantó", ha ilyen információk más forrásokból kerülnek nyilvánosságra. "Nagyon világosan megmondtam barátainknak, hogy ennek nem szabad megismétlődnie" - tette hozzá a brit belügyminiszter.

Szerdai adatok szerint a Manchester Arena rendezvényközpontban elkövetett öngyilkos merényletnek 22 halálos áldozata volt, a sebesültek száma 64, közülük húszan válságos állapotban vannak.

Szerdán három embert vettek őrizetbe Manchesterben a hétfő éjjeli merénylettel összefüggésben. Egy további személyt a londoni Stansted repülőtéren vettek őrizetbe terrorcselekmény előkészítésének gyanújával. Az illető éppen Törökországba akart utazni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!