Manchesteri robbantás - Kiemelt lesz a biztonsági készültség a nyári koncerteken és fesztiválokon Olaszországban

Külföld, 2017.05.24

Rendkívüli ülésen egyeztettek az olasz nemzetbiztonsági hatóságok képviselői a következő hónapokban Olaszországban esedékes koncertek, fesztiválok és más tömegesemények, többek között Ariana Grande amerikai popsztár Milánóban tervezett fellépése védelméről a manchesteri robbantást követően - jelentette az olasz sajtó szerdán, utalva arra, hogy  kiemelt lesz a biztonsági készültség.

Marco Minniti olasz belügyminiszter hangsúlyozta, hogy Olaszországban továbbra is másodfokú biztonsági készültség marad hatályban, amelynél csak akkor vezetnek be magasabb fokozatot, ha esetleg Olaszország területén történik terrorista merénylet.

Az olasz hatóságok megjegyezték, hogy akárhol történik terrorista támadás, utána nagy a valószínűsége, hogy más országokban is hasonló, utánzó akciókra kerül sor, ezért van szükség a kiemelt figyelemre.

A manchesteri robbantás utáni olasz nemzetbiztonsági ülésen, amelyen többek között az olasz titkosszolgálatok vezetői is jelen voltak,részt vett Nagy Britannia egyik biztonsági felelőse is.

Pénteken és szombaton a világ iparilag legfejlettebb államainak vezetői a szicíliai Taorminában találkoznak a G7-csúcstalálkozón. Erre - a schengeni mozgásszabadság ideiglenes felfüggesztésével - helyreállították az olaszországi határellenőrzést, amely május 30-ig van érvényben.

Az olasz hatóságok szerint kiemelt intézkedésekre lesz szükség a nyáron egymást követő szabadtéri koncerteken, fesztiválokon és más tömegeseményeken. Mintegy 1500 ilyet rendeznek egész Olaszországban. Megemlítették a népszerű olasz rocksztár Vasco Rossi június 2-án esedékes koncertjét Modena városában, és az amerikai popénekesnő Ariana Grande június 15-én Milánóban tervezett koncertjét. A manchesteri robbantás éppen Ariana Grande koncertjén történt, ezért még nem tudni, hogy az énekesnő megtartja-e a milánói fellépést. A nyáron többek között a Depeche Mode és a U2 együttes lép fel a római stadionban, Robbie Williams Veronában, a Coldplay Milánóban, a Red Hot Chili Peppers, Sting, Kasabian, és Elton John, valamint a Green Day és a Rolling Stones Luccában, ahova több mint 50 ezer nézőt várnak egyetlen estén.

Az olasz nemzetbiztonsági hatóságok hangsúlyozták, hogy az egyre "kiszámíthatatlanabb" terrorista merényletek megelőzése egyre nehezebb. Megoldás kizárólag a radikalizálódott személyek kiszűrése, a terrorizmust éltető internetes oladalak tüzetes ellenőrzése nyújthat. Az olasz belügyminiszter kiemelte, hogy Olaszországból az idén már 42 "terrorizmus gyanús" külföldit utasítottak ki, és mintegy 400, többségében muzulmán vallású rabot tartanak megfigyelés alatt az olaszországi börtönökben. Az olasz hatóságok szerint ugyanis a börtönök a radikalizálódás egyik bölcsőjének számítanak Olaszországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!