Március 15. - A csehországi magyarok megemlékeztek a szabadságharc évfordulójáról

Külföld, 2017.03.11

A cseh- és morvaországi magyarok szombat délután Prágában emlékeztek meg az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 169. évfordulójáról.

A nemzeti ünnep alkalmából a Cseh- és a Morvaországi Magyarok Szövetsége, valamint más csehországi magyar szervezetek képviselői, illetve a prágai magyar nagykövetség diplomatái Pető Tibor nagykövettel az élen koszorúkat és virágokat helyeztek el II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem prágai emléktáblájánál a Kisoldali téren (Malostranské námestí).

A Rákóczi-emléktábla az 1989-es rendszerváltás óta hagyományos helye a csehországi központi március 15-i ünnepségeknek. A megemlékezés a belvárosi Görgey Artúr emléktáblánál ért véget. A szabadságharc nagy hadvezére és a neves vegyész, aki egykoron a Károly Egyetem diákja volt és a Moldva-parti metropolisban nősült, 2012 májusban kapott emléktáblát Prágában.

Az ünneplők között nagy számban voltak szlovákiai, magyarországi, erdélyi és vajdasági magyar fiatalok is, akik a prágai Ady Endre Diákkör (AED) meghívására a már hagyománnyá vált "márciusi bulira" érkeztek a cseh fővárosba. Az AED idén ünnepli megalakulásának 60. évfordulóját, és az egykori Csehszlovákia területén ez a legrégebben működő magyar diákklub.

Az elhangzott szónoklatok méltatták az 1848/1849-es forradalmi események történelmi jelentőségét, illetve azok mához szóló üzenetét.

Március 15. alkalmával megemlékezéseket tartanak a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének néhány helyi szervezetében is, többnyire klubrendezvények formájában. A dél-morvaországi Brünnben szerdán ebből az alkalomból megkoszorúzzák a magyar jakobinusoknak a Spilberk várbörtön falán lévő emléktábláját. A brünni megemlékezés társrendezője a Kazinczy Ferenc Diákklub.

Csehországban a 2011-es népszámláláskor mintegy tízezren vallották magukat magyarnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!