Március 15. - Mátrai Márta: Magyarország mindig biztos hátországot jelentett Ausztriának

Külföld, 2017.03.14

Magyarország jó működése és biztonsága mindig Ausztria biztos hátországát jelentette - mondta Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya a bécsi magyar nagykövetségen kedden tartott március 15-i megemlékezésen.

A történelem jó válaszai vagy mindent elsöprő forradalomban, vagy józan egyezségben születnek. Ausztria és Magyarország megpróbálta mindkettőt, így a közös építkezés és az együttműködés képes volt maradandót alkotni - tette hozzá. "Ez talán útmutató lehet a mai bizonytalan európai helyzetben is, mert össze kell fognunk mindennapi életünk és biztonságunk megvédése érdekében" - fűzte hozzá.

"Olyan nyugtalanság és kardcsörgetés van a világban és Európán kívül is, hogy a nyugalom megteremtésében kell részt venni" - mondta a háznagy, aki szerint az osztrákoknak és a magyaroknak már van mit veszíteniük.

Úgy vélte, hogy az osztrák-magyar kapcsolatokban ma sokkal több a megértés, mint néhány éve. Meglátása szerint ez minden alapot megad arra, hogy a jövőben sikeresebben lehessen együttműködni a nemzetközi kapcsolatokban, az Európára nehezedő terhek elviselésében és a kölcsönösen előnyös kapcsolatok építésében.

Ma Magyarországon mindenki biztonságban élhet, ami "egy olyan sokféle érdekkel keresztezett térségben, mint a Kárpát-medence, nem csekély teljesítmény" - jelentette ki.

Mátrai Márta az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról elmondta: egy nép szerezte vissza régi méltóságát és jövőbe vetett hitét, és megmutatta, hogy nem kell ehhez sem külföldi útmutatás, sem jóindulatú tanács, sem példabeszéd.

Kijelentette ugyanakkor, hogy az egykori osztrák-magyar államszövetség ma is biztos támasza lehetne az európai stabilitásnak - mondta.

A megemlékezésen Perényi János bécsi magyar nagykövet köszöntő beszédében a magyarok szabadságszeretetére világított rá. A rendezvényen jelen voltak az osztrák politikai, kulturális és gazdasági élet, valamint a helyi magyar szervezetek képviselői is, továbbá Maria Rauch-Kallat, a Magyar-Osztrák Társaság elnöke, volt egészségügyi miniszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!