Márciusban az ötödik hónapja emelkedtek a német termelői árak

Külföld, 2017.04.20

Márciusban a vártnál kissé kevésbé, de sorban az ötödik hónapja emelkedtek a termelői árak Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön közzétett kimutatása szerint.

Márciusban 3,1 százalékkal emelkedtek a termelői árak Németországban éves összevetésben, míg a februárihoz képest nem változtak.

A termelői árak márciusi növekedése már sorban az ötödik volt. Februárban 3,1 százalék volt az éves és 0,2 százalék a havi áremelkedés.

Elemzők 3,2 százalékos éves, és 0,1 százalékos havi áremelkedést vártak márciusra.

Márciusban leginkább az energiaárak befolyásolták a termelői árak alakulását. Éves bázison az energiaárak 4,5 százalékkal emelkedtek márciusban, februárhoz képest viszont 0,6 százalékkal csökkentek. Februárban 5,4 százalékkal emelkedtek az energiaárak éves bázison és 0,2 százalékkal havi összevetésben.

Az energiaárak figyelembe vétele nélkül a termelői árak márciusban 2,6 százalékkal nőttek éves, és 0,3 százalékkal havi bázison.

A különböző energiahordozók ára eltérően alakult. A nyersolajtermékek ára márciusban 16,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az elektromos áramé pedig 8,5 százalékkal, míg a földgáz ára 7,2 százalékkal csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!