Márciusban ülésezik újra a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság

Külföld, 2018.01.10

Március elején ülésezik újra a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság Budapesten - mondta az MTI-nek Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, aki társelnöki találkozón vett részt szerdán Zágrábban.

Kiemelte: az ülést most a magyar fél kezdeményezi és készíti elő, Zvonko Milas horvát társelnökkel pedig a fontosabb kérdéseket vitatták meg és egyeztettek az időpontról.

Tavaly februárban négy év szünet után ülésezett újra a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság, és az ott aláírt jegyzőkönyvet mindkét kormány elfogadta - mondta a miniszteri biztos, és elégedettségének adott hangot amiatt, hogy számos előrelépés is történt az elmúlt egy évben a jegyzőkönyvbe foglaltak végrehajtásában. Példaként hozta fel a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumának építését Eszéken (Osijek). A horvát költségvetésben az idén 5 millió (valamivel több mint 200 millió forint), jövőre 3 millió kunát (125 millió forint) irányoztak elő a projektre. A miniszteri biztos szerint ez óriási haladás, hisz 1999-óta van napirenden az ügy, de eddig semmi komoly és kézzelfogható nem történt.

Jelezte, hogy az Új Magyar Képes Újság, a horvátországi magyarok hetilapjának finanszírozását illetően nem történt jelentős előrelépés, mert a horvát állami számvevőszék kifogásolt bizonyos típusú támogatási modelleket. Ezért ezt máshogy kell majd megoldani, hogy a támogatás állandó és biztos legyen - húzta alá.

Kalmár Ferenc a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör helyiség-problémáiról is tárgyalt horvát kollégájával. Mint mondta: ígéretet kapott, hogy közbenjárnak a városnál az ügy megoldása érdekében.

A magyarországi horvátok helyzetével kapcsolatban a miniszteri biztos kiemelte, hogy belátható időn belül teljes egészében elkészül, és átadják rendeltetésének a pécsi horvát nemzeti színházat. Hozzáfűzte: ez az egyedüli horvát színház, Horvátország határain túl.

Pozitívumként említette továbbá, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 67 millió forinttal támogatta Pécsen a horvát háznak a felújítását, majd két nehezen mozduló ügyről is említést tett: a hercegszántói és a pécsi Miroslav Krleza iskolaközpont bővítésiről. Szavai szerint a projekteket uniós támogatásból szeretnék megvalósítani, és ezért ezek realizálása kitolódott.

A társelnöki találkozót megelőzően Kalmár Ferenc Fiumében (Rijeka) járt, ahol Magyar József zágrábi magyar nagykövettel együtt meglátogatta a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) helyi alapszervezetét és városi vezetéssel is tárgyaltak.

A miniszteri biztos elmondta, hogy a fiumei HMDK alapszervezet magas bérleti díjat kénytelen fizetni a városnak a helyiségért, amelyben működik. A tárgyalások egyik témája ezért az volt, hogy a város mérsékelje ezt az összeget. Mint mondta: a jelenlegi magyar nemzetpolitikának minden magyar számít, így a tengermelléki kis kétszámú szórványmagyarság boldogulása is.

Fiume lesz 2020-ben Európa Kulturális Fővárosa. A város által kijelölt rendezvénysorozat egyik alappillére pedig a multikulturalizmus. Kalmár Ferenc és Magyarország zágrábi nagykövete a város vezetésétől azt kérte, hogy működhessen egy ideiglenes magyar kulturális pavilon a rendezvény ideje alatt, hisz a város fejlődésére korábban nagy hatással volt a magyar kultúra és az ipar, illetve a magyar gazdaság. A miniszteri biztos úgy értékelte, hogy Fiume városa nyitott volt a javaslatra, és további tárgyalások folytatnak az ügyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!