Mark Esper: Washington megvédi a nemzetközi rendet, amelyet szerinte Irán fenyeget

Külföld, 2019.09.16

Washington megvédi a nemzetközi rendet, amelyet szerinte Irán fenyeget - közölte Mark Esper amerikai védelmi miniszter hétfőn a Twitteren.

A tárcavezető "példa nélkülinek" minősítette a szaúd-arábiai olajlétesítmények ellen a hétvégén elkövetett támadást. Azt is közölte, hogy a mikroblog-bejegyzés előtt a Fehér Házban egyeztetett Donald Trump amerikai elnökkel a kialakult helyzetről.

Mark Esper konkrétumokat nem közölt a tanácskozásról, de elemzők emlékeztetnek rá, hogy Donald Trump vasárnap este bejelentette: az amerikai kormányzat "csőre töltve" készen áll a válaszadásra a Szaúd-Arábia elleni támadások után.

Kelly Craft, az Egyesült Államok új ENSZ-nagykövete hétfőn a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén azt közölte, hogy a Szaúd-Arábia elleni támadásért amerikai hírszerzési információk szerint "a felelősség Iránt terheli". Hozzáfűzte: nincs bizonyíték arra, hogy a támadás jemeni területről indult volna.

A CNN hírtelevízió meg nem nevezett diplomáciai forrásra hivatkozva tudni vélte: Washington hétfőn közölte "legalább egy közel-keleti szövetségesével", hogy a támadás "valószínűleg" iráni területről indult. A televízió azonban az állítást alátámasztó bizonyítékokról nem tett említést.

Jim Risch, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke is Irán felelősségét vetette fel. "Irán továbbra is erőszakkal válaszol a diplomáciai erőfeszítésekre, s ez annak bizonyítéka, hogy a rezsim elutasítja a nemzetközi közösség felelős tagjaként történő cselekvést" - mondta a szenátor újságíróknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!