Mark Sanford visszalépett a republikánusok elnökjelöltségéért folyó küzdelemből

Külföld, 2019.11.13

Mark Sanford volt dél-karolinai kormányzó kedden bejelentette, hogy visszalép a republikánusok elnökjelöltségéért, Donald Trump elnökkel szemben folytatott küzdelemből.

Sanford alig 60 nappal a kampánya megindítása után jelentette be döntését New Hampshire-ben egy sajtókonferencián.

Visszalépése indoklásaként nem saját kampányának hiányosságait vagy személyes politikai vonzerejének és programjának hiányát említette, hanem a Donald Trump alkotmányos elmozdítását célzó eljárás (impeachment) előtti vizsgálatokat. "Tekintsenek engem nyugodtan az impeachment-folyamat egyik sebesültjének" - mondta. "A republikánus oldalon nincs levegő más témák számára. Pepdig a kampányom célja az volt, hogy felvessük és megvitassuk, merre is halad az ország" - hangoztatta. Felidézte, hogy az előző nap a helyi fitneszklubban edzett és közben nézte a televíziók képernyőin a híreket. "Másról sem volt szó, mint az impeachmentről. A republikánusoknak egyszerűen nem fűlik a foguk más, kifinomultabb témák megvitatásához" - mondta, és hozzátette, hogy emiatt szerinte nem kerülnek napirendre olyan dolgok, témák, amelyek a mindennapi életben fontosak.

Az 59 éves Mark Sanford Dél-Karolina republikánus kormányzója volt 2011-ig. Akkor nem választották újra, mert 2009-ben napokra eltűnt, anélkül, hogy a családjának vagy az alkormányzónak szólt volna róla. Aztán kiderült, hogy a barátnőjével ment kirándulni. 2012-ben a szövetségi kongresszus képviselőjévé választották, de tavaly, a félidős választásokon elbukott.

Sanford tavaly belekeveredett az orosz Marija Butyina-féle botrányba is. Az orosz nőt tavaly börtönbüntetésre ítélték, mert nem jegyeztette be magát az amerikai igazságügyi minisztériumnál külföldi ügynökként, s így próbálta meg befolyásolni az amerikai választási folyamatot. Butyina - akit pár hónappal ezelőtt bocsátottak szabadon, és ki is utasították az Egyesült Államokból - kapcsolatokat ápolt Mark Sanforddal is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!