Marosvásárhelyi iskolaügy - Kelemen Hunor: szoros szavazati aránnyal döntött a román alkotmánybíróság

Külföld, 2018.03.20

A román alkotmánybíróság szoros szavazati aránnyal nyilvánította alkotmányellenesnek a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvényt - jelentette ki Kelemen Hunor kedden az Erdély TV-nek.

A politikus elmondta, hogy a kilenctagú alkotmánybíróság öt tagja volt azon a véleményen, hogy alkotmányellenes a jogszabály, míg a testület másik négy tagja szerint a jogszabály nem sértette az alaptörvényt.

Az RMDSZ elnöke megismételte, hogy bár demokrataként elfogadja a döntést, rossznak, szégyenletesnek tartja azt, mert azzal a rossz üzenettel bír, hogy a magyar közösségnek papíron ugyan biztosítottak a jogai Romániában, a valóságban ezeket nem gyakorolhatja.

Mint elmondta: az alkotmány írja elő, hogy milyen jogok illetik meg a kisebbségeket, az anyanyelven tanulás egy ilyen jog, ha pedig ezt nem tudja, vagy nem akarja egy önkormányzat érvényesíteni, mégiscsak fordulnia kell valakihez a közösségnek - érvelt az RMDSZ elnöke.

Rámutatott: a törvénybe bele is írták, hogy az oktatási törvény előírásaitól ebben az esetben eltekintenek, hiszen ez a törvényhozó joga. Ha az önkormányzat nem tudta a közösség akaratát, jogát érvényesíteni, akkor ezt a parlamentnek mint legfelsőbb döntéshozó testületnek kell megtennie - magyarázta a politikus.

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette hétfőn a román alkotmánybíróság a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról rendelkező törvényt. Valer Dorneanu, a taláros testület elnöke a döntést azzal magyarázta, hogy a parlament csak általános érvényű jogszabályokat hozhat, és nem szabályozhat törvénnyel egyedi eseteket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!