Marosvásárhelyi iskolaügy - A prefektus visszaküldte az önkormányzatnak az iskolahálózatra vonatkozó határozatot

Külföld, 2017.02.22

Maros megye prefektusa jogszerűtlennek találta, és visszaküldte a marosvásárhelyi önkormányzatnak azt a határozatot, amelyet február 10-én egy rendkívüli tanácsülésen hozott a város iskolahálózatáról, és amely a Római Katolikus Gimnáziumot is tartalmazta - írta szerdán a Maszol.ro portál.

A prefektus elsősorban azt kifogásolta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciója által összehívott rendkívüli ülés meghirdetése és megtartása között nem telt el a törvény által előírt legkevesebb három nap. Lucian Goga prefektus azt is jelezte, hogy a törvény értelmében nem az önkormányzat testülete, hanem a polgármesteri hivatal kellett volna elküldje az iskolahálózat tervét a tanfelügyelőségre.

"Várom a magyarázatot, hogy miért nem így történt" - idézte a kormány képviselőjét a portál.

Csiki Zsolt, az RMDSZ marosvásárhelyi önkormányzati frakciójának a vezetője időhúzásnak vélte a prefektus kifogásait. Megjegyezte: a rendkívüli ülést február 7-én hirdették meg és február 10-én tartották, tehát betartották a törvényi előírásokat. A képviselő a prefektusnak azzal a kifogásával sem értett egyet, hogy nem az önkormányzat feladata az iskolahálózatról dönteni. Elmondta: ennek a tisztázása a jogászokra vár.

Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes úgy vélte: az újabb visszalépéssel leállt a beiskolázási terv elfogadtatásának folyamata.

Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen tavaly november elején indított eljárást a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA), mert szerinte annak ellenére járultak hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az igazgató elleni eljárás már a múlt év végén ellehetetlenítette az iskola működését, aláírási joggal rendelkező vezető híján ugyanis a tanintézet nem adhatta ki a tanárok fizetését, nem fizethette ki a közüzemi számláit. A tanintézet élére február 14-én megbízott igazgatót neveztek ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!