Marosvásárhelyi iskolaügy - Károsított felekként írta be a perbe az ügyészség a katolikus gimnázium diákjait

Külföld, 2017.10.13

Károsított felekké minősítette, és ilyen minőségben írta be a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium 445 diákját és szüleiket abba a büntetőperbe, amelyet az iskola volt igazgatója és Maros megye korábbi főtanfelügyelője ellen indított az iskolaalapítás körüli rendellenességek miatt.

Tamási Zsolt volt iskolaigazgató és Stefan Somesan volt főtanfelügyelő ellen szeptember 21-én emelt vádat a DNA. A per első tárgyalását még nem tűzték ki, de a romániai bíróságok portálján már megjelent az ügy kartotékja. Eszerint a katolikus gimnázium 445 diákja és szüleik sértett félként szerepelnek a perben, az Unirea Főgimnázium pedig polgári peres félként csatlakozott a perhez. Mindez arra utal, hogy a szülők egyike sem fogalmazott meg kárigényt a vádlottakkal szemben, a katolikus egyház iskolaépületeit a Római Katolikus Gimnáziummal megosztó román elitiskola viszont kártérítésre tart igényt.

Csíky Csengele, a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport szóvivője az MTI-nek elmondta, a szülőknek az elmúlt napokban kézbesítették a bíróságról azt az átiratot, amelyben értesítik a perbeli minőségükről. Hozzátette: nem a szülők döntése volt, hogy részt vegyenek a perben, erről a DNA rendelkezett, a törvényszék pedig hivatalból ügyvédet jelölt ki minden gyermeknek, és a szülőknek az elkövetkező napokban kell találkozniuk az ügyvédeikkel.

"A DNA arra alapoz, hogy a két vádlott bűnösségének a bizonyításához károsult félre is szükség van. Jelen esetben a gyerekeinket tartják károsultaknak. Mi is úgy tartjuk, hogy károsultak a gyermekeink, de nem az iskola létrehozása miatt, ahogy az ügyészség gondolja, hanem éppen az ügyészségi vizsgálat és az iskola bezárása miatt. Sőt, nemcsak az iskola diákjai károsultak, hanem azok a gyermekek és szüleik is, akik a zavaros helyzet és a tanfelügyelőségi tilalom miatt nem tudtak beiratkozni a Római Katolikus Gimnáziumba" - magyarázta Csíky Csengele. Hozzátette, az ügyvédekkel folytatandó további egyeztetések függvényében döntenek arról, hogy milyen álláspontot képviseljenek. Megjegyezte, hogy Tamási Zsoltot, az iskola volt igazgatóját ugyanúgy az eljárás áldozatának tekintik, mint a gyermekeiket.

A szülők és az RMDSZ panaszára korábban a romániai Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) keretében működő Igazságszolgáltatási Felügyelet is vizsgálta azt, hogy törvényes volt-e a szülők ügyészségi beidézése. A felügyelet nem találta törvénytelennek az eljárást. Szerinte ez azt a célt szolgálta, hogy tájékoztassák őket: sértett félként csatlakozhatnak a büntetőperhez, és kárigényt jelenthetnek be. A felügyelet szerint a kár abból származik, hogy az iskola diákjai "egy nem engedélyezett és nem akkreditált tanintézet képzését végezték el".

Ioan Macarie, Maros megye főtanfelügyelője viszont szeptemberben úgy nyilatkozott, hogy a gyermekek nem felelősek a kialakult helyzetért, ezért nekik mindenképpen elismerik a Római Katolikus Gimnáziumban végzett tanulmányaikat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!