Másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy sárgamellényes tüntetőt bántalmazó francia rendőr

Külföld, 2020.06.23

Másfél év börtönbüntetésre ítéltek felfüggesztve egy francia rendőrt Strasbourgban, amiért 2019 januárban gumibottal bántalmazott egy sárgamellényes tüntetőt - közölték kedden igazságügyi források.

A rendőrtől öt évre bevonták a fegyverviselési engedélyét, és büntetett előéletűnek számít mostantól.

A rendőrségi felügyeleti szervének jelentése szerint a rendőr úgy ütött meg gumibottal egy tüntetőt, hogy sem az, sem egy másik tüntető közvetlenül nem fenyegette meg.

Az incidens 2019. január 12-én Strasbourg belvárosában történt, a kormányellenes sárgamellényes tüntetők egyik megmozdulásán.

A sértett egy 62 éves nő, akinél semmilyen fegyver nem volt, s az ütés miatt több öltéssel össze kellett varrni a felrepedt fejbőrét.

Az ügyészség szerint a 47 éves, a felettesei szerint eddig jól dolgozó rendőr "teljesen aránytalan erőszakot" alkalmazott. A férfi a bíróság előtt a tettét a stresszel magyarázta. Elismerte, hogy törvénytelen módon lépett fel, azt is elismerte, hogy gumibotot alkalmazott, de többre nem emlékezett.

Az incidensről készült felvételek szerint a férfi két ütés mért a tüntetőre, és az is látható, hogy kétszer a földbe rúg.

Az ítélettel párhuzamosan Párizsban négy másik rendőrt is meggyanúsítottak azzal, hogy sárgamellényeseket bántalmaztak 2018 decemberében. Őket is azzal vádolják, hogy gumibottal ütöttek meg tüntetőket, akik közül többen a földön feküdtek egy gyorsétteremben. A jelenetet újságírók kamerákkal rögzítették. Valamennyiük ellen hivatali személy által szándékosan elkövetett erőszak a vád. Szabadon engedték őket, de rendőrségi felügyelet alá kerültek.

A rendőrök meggyanúsítására azután került sor, hogy az elmúlt hetekben az amerikai tiltakozások nyomán a francia nagyvárosokban sorozatossá váltak a rendőri brutalitás elleni tüntetések.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!