Második perében Paul Manafort vádalkut kötött a Robert Mueller vezette bizottsággal

Külföld, 2018.09.14

Második perében Paul Manafort, Donald Trump amerikai elnök 2016-os választási kampányának első menedzsere vádalkut kötött az ellene vádemelést javasló,   Robert Mueller vezette bizottsággal.

Az amerikai sajtóban régóta feltételezett vádalku ténye a pénteken nyilvánosságra került bírósági dokumentumokból derült ki.

Paul Manafort beleegyezett abba, hogy két vádpontban - az igazságszolgáltatás akadályozása és csalás érdekében elkövetett összeesküvés vádjaiban - bűnösnek mondja magát a jövő héten kezdődő tárgyaláson. Első perében Paul Manafortot augusztusban a virginiai Alexandria bírósága már nyolc rendbeli bűncselekményben, köztük adó-, és banki csalásban bűnösnek mondta ki. A második perre egy washingtoni szövetségi bíróságon kerül sor.

Pénteken reggel az ügyészek új vádiratot nyújtottak be. Ebben már csak az a két vádpont szerepel, amelyben Manafort alkut kötött és törölték a pénzmosás, a tanúk befolyásolási kísérlete, a bíróság félrevezetése, valamint a külföldi ügynökként történő kötelező regisztrálás elmulasztása vádjait.

A Politico című lap megjegyzi: nem világos egyelőre, hogy a vádalku magában foglalja-e azt, hogy Manafort együttműködik Robert Muellerrel, a 2016-os elnökválasztási folyamatban a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti feltételezett összejátszás ügyében.

A Mueller-bizottság feladata ennek az összejátszásnak a feltárása. Paul Manafortot az első perben nem ez ügyben találták bűnösnek, hanem a vizsgálat során kiderült anyagi visszaélései és csalásai miatt. E bűncselekményeket a volt politikai tanácsadó még azelőtt követte el Donald Trump kampányában szerepet vállalt. Paul Manafort korábban oroszbarát ukrán politikusoknak, köztük Viktor Janukovics volt ukrán elnöknek és ukrán, valamint orosz oligarcháknak volt a tanácsadója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!