Mást jelölt ki maga helyett a Radovan Karadzic hágai fellebbezési ügyében elnöklő bíró

Külföld, 2018.09.27

Lemondott és mást jelölt ki maga helyett csütörtökön a Radovan Karadzic fellebbezési ügyében eljáró hágai bírói testület vezetője, miután a volt boszniai szerb elnök képviselői a felmentését kezdeményezték elfogultságra hivatkozva.

Az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusának (MICT) friss tájékoztatása szerint Theodor Meron amerikai elnöklő bíró portugál kollégáját, Ivo Nelson de Caires Batista Rosát jelölte ki utódjául.

Az ügy előzménye, hogy a népirtás és háborús bűnök elkövetése miatt elítélt boszniai szerb katonai parancsnok, Ratko Mladic fellebbezését tárgyaló öt bíró közül szeptemberben hármat felmentettek lehetséges elfogultság miatt, köztük Meront. A védelem beadványa nyomán született döntés értelmében a három tapasztalt bíró esetében fennállhat a pártatlanság hiányának veszélye amiatt, hogy korábban más boszniai szerb háborús vezetők ügyeit is tárgyalták.

Ezt követően Karadzic védőügyvédjei is Theodor Meron felmentését kezdeményezték, ő azonban a döntésnek elébe menve inkább lemondott. Ugyanakkor élesen bírálta a testület rá is vonatkozó korábbi ítéletét a Mladic-ügyben, és hangsúlyozta, hogy mindkét eljárásban pártatlanul járt volna el.

Szakértők szerint a történtek késleltethetik a korábban még idénre várt ítélet meghozatalát.

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék márciusban 40 év börtönnel sújtotta Karadzicot az 1992-1995 közötti, csaknem százezer halottat követelő boszniai háborúban elkövetett népirtás, illetve háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt. A magát ártatlannak valló, 70 éves elítélt fellebbezett a döntés ellen, ezen eljárást pedig az MICT folytatja le.

A boszniai szerb elnöki tisztséget 1992-től betöltő Radovan Karadzic ellen már 1995-ben vádat emeltek, de ő éveken át bujkált, csak 2008-ban fogták el Belgrádban és adták ki Hágának, ahol a következő évben kezdődött meg a pere.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!