Mattis: Washington "aktívan kommunikál" Moszkvával a szíriai vegyi fegyverek ügyében

Külföld, 2018.08.28

Washington "aktívan kommunikál" Moszkvával a szíriai vegyi fegyverek ügyében - jelentette ki James Mattis amerikai védelmi miniszter a Pentagonban tartott sajtókonferenciáján kedden.

A miniszter elmondta: miután a napokban sajtójelentések láttak napvilágot arról, hogy a szíriai kormányzat vegyi fegyvereket szállít azokba a lázadók által ellenőrzött térségekbe, amelyeknek a visszafoglalására készül, az amerikai külügyminisztérium egyeztetett Moszkvával, hogy elejét vegyék ennek.

James Mattis egy sor más kérdésben is kifejtette a tárca álláspontját.

Jemenről szólva hangsúlyozta: a szaúdi vezetésű koalíciónak nyújtott amerikai támogatás nem feltételek nélküli, bár nem konkretizálta az Egyesült Államok esetleges feltételeit e támogatás biztosításához. Mint fogalmazott, Washington folyamatosan felülvizsgálja a támogatást. Leszögezte: az amerikai politika célja Jemenben a civil áldozatok számának minimálisra szorítása és egy ENSZ-részvétellel megtartott béketárgyalás minél előbbi megindítása.

Iránt az Egyesült Államok figyelmeztette - mondta a miniszter - és a továbbiakban felelősnek tartja a térség bajaiért.

Szíriát illetően leszögezte: a szíriai népnek kell megválasztania új kormányát, amelyet azonban az amerikai álláspont szerint nem szabad Bassár el-Aszadnak vezetnie.

Törökország döntését, miszerint orosz légelhárító és rakétaelhárító rendszereket vásárol, aggodalomra okot adónak minősítette.

A Dél-Koreával közösen tartott nagyobb hadgyakorlaton az Egyesült Államok nem vett részt - az Észak-Koreának teendő bizalomépítő gesztus jeleként -, de a kisebbeket nem függesztette fel. "Egyáltalán nem tervezzük a többi hadgyakorlat felfüggesztését" - fogalmazott. Hozzátette: a jövő évi nagy hadgyakorlat ügyében még nem született döntés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!