Megerősítette az orosz jegybank élén Naibullinát a parlament

Külföld, 2017.06.09

Az orosz Állami Duma pénteken megerősítette az orosz központi bank elnöki tisztségében Elvira Naibullinát egy újabb ötéves ciklusra.

Naibullinát Vlagyimir Putyin elnök jelölte újra a tisztségre. Az orosz parlament alsóházában egy tartózkodás mellett 360-an szavaztak rá és hatan ellene.

A bankelnök álláspontja az, hogy gyakran "erősen eltúlozzák" az ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett szankcióknak az orosz gazdaságra gyakorolt hatását. Elismeri, hogy a büntetőintézkedéseknek volt ugyan némi befolyásuk a visszaesésre, de megítélése szerint ez gyakorlatilag nullára csökkent.

Naibullina pénteken kijelentette, hogy Oroszország alkalmazkodott a korlátozó intézkedések és az olajár-csökkenés teremtette körülményekhez, és létrehozta az ehhez szükséges infrastruktúrát.

Hétfőn a pénzügyi bizottságban Naibullina kijelentette, hogy az általa irányított Bank Rosszii az alacsony infláció biztosítását tartja fő feladatának, aminek kedvező hatását a magánszektor már megérezte, és megkezdte a beruházások növelését. Kijelentette, hogy az áttérés a rubel árfolyamának lebegtetésére a kezdeti nehézségek ellenére kedvező hatást gyakorolt a gazdaságra; az olajár 2016-ban bekövetkezett jelentős csökkenése ellenére a pénzügyi stabilitás mutatói a normális keretek között maradtak.

Az 53 éves Naibullina 2013. június 24. óta az Oroszországi Föderáció Központi Bankjának elnöke. Korábban az államfő tanácsadója volt. 2008-2012-ben a gazdaságfejlesztési tárca élén állt, 2007-2008-ban pedig gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!