Megfosztottak állampolgárságától egy merénylőt Izraelben

Külföld, 2017.08.07

Precedensértékű döntéssel a haifai bíróság vasárnap megfosztott izraeli állampolgárságától egy merénylőt, aki két éve szándékosan katonákat gázolt, majd kocsijából kiszállva késsel a menekülőkre támadt - jelentette a Háárec című újság hétfőn.

Az Izraelben, Um al-Fahem városban élő, huszonkét éves Alá Zivad édesanyja izraeli arab állampolgár, édesapja pedig az 1967-ben Jordániától elfoglalt palesztin területeken él, és nem rendelkezik izraeli állampolgársággal, csak tartózkodási engedéllyel.

A bíróság első alkalommal alkalmazta az állampolgársági törvény 2008-ban elfogadott módosítását, amely feljogosítja a belügyminisztert az állampolgárság megvonására, ha valakit terrorizmus miatt ítélnek el, és az intézkedést a legfőbb ügyész és a bíróság is támogatja.

Zivad tavaly júniusban vádalkut kötött, és beismert négyrendbeli emberölési kísérletet, amiért huszonöt év börtönre és 340 ezer sékel (mintegy 25 millió forint) kártérítés megfizetésére ítélték.

Arije Deri belügyminiszter már tavaly májusban kérte, hogy Zivadot fosszák meg izraeli állampolgárságától. A bíróság döntése értelmében Zivad október 31-én veszíti el állampolgárságát, és a döntés ellen még fellebbezhet.

A bíróság szerint Zivad "konkrét és jelentős módon megsértette Izraellel szembeni lojalitását", amikor végezni próbált négy áldozatával, akiknek alkotmányos joguk van az élethez. A döntés szerint az élethez való jog előrébb való a merénylő állampolgársághoz való jogánál.

Zivad 2015 októberében kocsijával két katonát gázolt el, majd két másik embert megkéselt, mielőtt elfogták. Mindannyian megsérültek, de a támadásban senki sem halt meg.

Az állampolgárság megvonásával megszűnnek az illető szociális jogai, benne egészség- és társadalombiztosítása is. Egy izraeli kisebbségi emberi jogi szervezet bejelentette, hogy fellebbez a bíróság döntése ellen, amely szerintük "veszélyes precedenst teremt".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!