Meghalt egy palesztin a határ menti zavargásokban a Gázai övezetnél

Külföld, 2018.09.21

A palesztin hatóságok szerint meghalt egy palesztin és több tucat tüntető megsebesült a határ menti szokásos pénteki zavargásokban a Gázai övezetnél - jelentette az izraeli tízes kereskedelmi tévé esti híradója pénteken.

Az erőszakos tüntetéseken ezen a pénteken mintegy tizenötezren vettek részt. A palesztinok számos helyen megpróbáltak áttörni a határkerítésen és kárt tenni a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó határt jelző kerítésekben és berendezésekben.

Az izraeli oldalon álló katonák tömegoszlató fegyverek bevetésével próbáltak úrrá lenni a helyzeten, és több esetben tüzet nyitottak a határ védelmében. A sebesülések nagy részét a könnygáz belélegzése okozta, de számos esetben lőtt sebeket is elláttak a palesztin egészségügyiek.

Az izraeli katonák arról számoltak be, hogy a gázaiak ezen a pénteken is gránátokat, robbanószerkezeteket és köveket dobáltak feléjük, valamint gumiabroncsokat égettek a határ mentén. Egy izraeli katona könnyebben megsebesült.

Az izraeli légierő az összecsapások során légitámadást hajtott végre az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet egyik állása ellen.

Jahíje Szinuár, a Hamász vezetője is ellátogatott az egyik tüntető csoporthoz, és a tiltakozás folytatására szólította fel a gázaiakat, amíg csak fel nem oldják az övezet elleni blokádot.

A tüntetéssorozat március végi kezdete óta 183 palesztin vesztette életét a határ mentén az erőszakos tüntetéseken, amelyeket Izrael a Hamász szándékos provokációjának tekint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!