Meghalt Jacques Chirac volt francia államfő

Külföld, 2019.09.26

Elhunyt csütörtök reggel 86 éves korában Jacques Chirac egykori francia államfő, aki 1995 és 2007 között volt a Francia Köztársaság elnöke - jelentette a család tájékoztatására hivatkozva az AFP francia hírügynökség.

A nyilvánosságtól évek óta visszavonult, hosszú ideje súlyos neurológiai betegségben szenvedő volt elnök halálhírének bejelentése után a francia parlamentben megszakították az ülést, és egyperces néma csönddel emlékeztek rá a képviselők.

"Az életem egy része tűnik ma el" - reagált Nicolas Sarkozy volt jobboldali elnök (2007-2012), aki közvetlenül a politikai mentorának tekintett Jacques Chiracot követte az államfői székben, míg a szocialista Francois Hollande exelnök (2012-2017) a "harcostól" búcsúzott, aki "személyes viszonyt tudott kialakítani a franciákkal".

Emmanuel Macron jelenlegi államfő élő televíziós beszédben emlékezik meg este Jacques Chiracról.

Angela Merkel német kancellár "fantasztikus partnernek és barátnak" nevezte az elhunyt volt francia elnököt, míg Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy "Európa az egyik jelentős figuráját, Franciaország egy nagy államférfit, jómagam pedig egy hű barátot veszítettem el". Szaad Haríri libanoni miniszterelnök pedig Franciaország "egyik legnagyobb emberétől" búcsúzott.

A hazai közéletben valamennyi párt vezetője megemlékezett Jacques Chiracról.

Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke arra emlékeztetett, hogy Jacques Chirac "képes volt ellenezni a háború őrületét Irakban", míg apja, a pártalapító Jean-Marie Le Pen, akit 2002-ben Chrirac győzött le az elnökválasztás második fordulójában azt mondta, hogy "egy halottat, még ha ellenfél is volt, megillet a tisztelet". Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország vezetője szerint Chirac olyan elnök volt, aki "mindenkinél jobban szerette Franciaországot".

Hosszú politikai karrierje alatt Jacques Chirac többször volt miniszter, két alkalommal miniszterelnök, 12 éven át pedig államfő.

A külpolitika terén - az Ötödik Köztársaság alapítójának, Charles de Gaulle-nak a nyomdokait követve - a független francia diplomácia megvalósítására, Franciaország nagyhatalmi státuszának megőrzésére törekedett, különös tekintettel a Washingtonhoz fűződő viszonyban. Nemzetközileg legemlékezetesebb külpolitikai lépése az Egyesült Államok vezette iraki invázió határozott ellenzése volt 2003-ban.

Franciaország az ő elnöksége alatt vezette be az eurót és törölte el a sorkötelezettséget, illetve kezdett lépéseket tenni a NATO védelmi szövetségébe való visszakapcsolódás felé.

Jacques Chirac volt az első francia elnök, aki elismerte a második világháború alatti Vichy-kormányzatnak a holokausztban betöltött szerepét, amely miatt formálisan bocsánatot kért a zsidó néptől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!