Meghatározták a jövőbeni koalíciós együttműködés feltételeit az osztrák szociáldemokraták

Külföld, 2017.06.14

Meghatározta  egy  jövőbeni koalíciós együttműködés feltételeit az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), médiajelentések szerint a szerdán bejelentett kritériumokkal utat nyitottak a  jobboldali szabadságpárttal kötendő együttműködés előtt.

A négy hónap múlva esedékes előrehozott választás előtt a konzervatív Osztrák Néppárttal (ÖVP) kormányzó nagyobbik koalíciós partner, az SPÖ vezetése arról folytatott vitát, hogy a választási küzdelemben milyen irányvonalat képviseljenek, és milyen tartalmi kérdésekben kellene megegyezés ahhoz, hogy koalícióra lépjenek valamelyik politikai erővel.

A szerdán elfogadott feltételek között szerepel többek között az 1500 eurós minimálbér bevezetése, a munkát terhelő adóterhek csökkentése, 2020-ig ötezerrel több tanár és 2500-zal több rendőr foglalkoztatása, a "biztos és igazságos" nyugdíjrendszer megteremtése, valamint a közigazgatási reformról szóló népszavazás megtartása.

Az SPÖ vezetése egységesen hangsúlyozta az emberi jogok, az uniós értékek, a nemi egyenlőség, az antifasizmus, az oktatás és a művészet szabadsága melletti elköteleződés szükségességét, az ország semlegességének és a szociális biztonságnak a fontosságát.

Christian Kern, kancellár, szociáldemokrata pártelnök szerint az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) való együttműködés általános elutasítása zsarolhatóvá tette az SPÖ-t. Ugyanakkor néhány kérdésben mégis kompromisszumot kellett tenni, ami viszont kiábrándította a szavazókat és közvetve hozzájárult a szabadságpárt erősödéséhez. Leszögezte: pártjának a jövőben nem más pártok, hanem tartalmi kérdések mellett kell kiállnia.

A bejelentést követően több médium arról írt, hogy az SPÖ ezzel elvben szabaddá tette az utat az FPÖ-vel kötendő koalíciós kormányzás előtt.

Kern a szerdai sajtótájékoztatón ugyanakkor tagadta, hogy a most meghatározott kritériumokkal az SPÖ közeledne az FPÖ-höz. Nézete szerint épp ellenkezőleg: az FPÖ nem mondhatja el magáról, hogy "kirekesztenék", maga döntheti el, hogy visszatér-e a "játéktérre".

Kern szerint az FPÖ és az SPÖ felfogása elsősorban a nőügyi és az integrációs kérdésekben tér el egymástól. A pártvezető kijelentetet: egyelőre nem lát okot rá, hogy érvénytelenítse azt az 1986-ban meghozott párthatározatot, amely kizárja az FPÖ-vel kötendő koalíció lehetőségét. Kern szerint ez a korábbi döntés "teljesen helyes és érthető" volt, azonban így az SPÖ valójában egy lehetséges koalíciós partnerben, az Osztrák Néppártban (ÖVP) egyezett meg akkor.

Egy hétvégi lapinterjúban Hans Niessl, Burgenland szociáldemokrata tartományfőnöke a szabadságpárttal való együttműködésről sürgetett állásfoglalást. Úgy vélte, hogy a szociáldemokrata párttagokat mielőbb, még az őszi előrehozott választást megelőzően meg kell kérdezni erről. Indoklása szerint a választóknak tudniuk kell, hogy az SPÖ milyen álláspontot képvisel a központi témákban, és ehhez hozzátartozik a koalíciós partnerrel kapcsolatos állásfoglalás is.

A szociáldemokrata politikus 2015 óta az FPÖ-vel alkotott koalíció élén vezeti a tartományt.

Hónapokon át a szabadságpárt volt a legnépszerűbb párt Ausztriában, azonban konzervatív néppárt élén májusban történt vezetőváltás után a jelenlegi kisebbik koalíciós partner, az ÖVP ugrott az első helyre. Az Österreich című lap vasárnapi száma által bemutatott felmérés szerint az ÖVP 34, az FPÖ 26 és az SPÖ 21 százalékos támogatottsággal bír. A kutatás szerint Sebastian Kurz, az ÖVP elnöke pedig a legnépszerűbb politikus az országban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!