Meghosszabbították Kirill Szerbrennyikov orosz rendező házi őrizetét

Külföld, 2018.08.16

További egy hónapig házi őrizetben marad Kirill Szerebrennyikov orosz rendező - közölte a moszkvai városi bíróság csütörtökön.

Ügyében ezúttal azért döntött a városi és nem egy kerületi szintű bíróság, mert a végzés a moszkvai Gogol Színház művészeti vezetője szabad mozgásának korlátozásáról több mint egy éve született. A rendezőnek legalább szeptember 19-ig kell házi őrizetben maradnia.

A nemzetközi hírű művészt azzal gyanúsítják, hogy 133 millió rubelnyi (csaknem 585 millió forint) állami színházi támogatást sikkasztott el. A 48 éves rendező tagadja, hogy bűnös lenne, és abszurdnak nevezte a gyanúsítást.

"A jövő év a színház éve lesz Oroszországban, de én már egy éve házi őrizetben vagyok, nekem külön színházi évem van... A vizsgálat nem talált semmi olyat, ami igazolná a társadalomtól való elszigetelésemet és bizonyítaná bűnös mivoltomat" - jelentette ki a rendező a tárgyaláson.

Szerebrennyikov jogi képviselője, Renata Litvina csütörtökön arra kérte a bíróságot, hogy vizsgálja meg Larisza Vojkina volt színházi személyzetis és könyvelő tanúvallomásának egyik jegyzőkönyvét, mert szerinte azt meghamisították, ezért nem használható fel bizonyítékként. A rendező és társai elleni vád Vojkina vallomásán alapszik.

A színházi szakembert tavaly augusztusban helyezték házi őrizet alá. Decemberben nélküle mutatták be a Bolsojban a Nurejev című balettet, amelyet ő állított színpadra. Az előadás, amelyet sikere ellenére levettek a műsorról, júniusban "a balett Oscarjának" tartott Benois de la Danse-díjakban részesült.

A rendező új filmje, a Leto (Nyár) - amelynek vágásán házi őrizetében dolgozott - a májusi cannes-i filmfesztiválon debütált. A Poszle leta (Nyár után) című, a '80-as évek orosz rockzenéjéről készített dokumentumfilmjével nyitják meg szeptember 5-én a Moszkvában és Szentpéterváron hagyományosan párhuzamosan megrendezett Center Fesztivált.

Szerebrennyikov korábban többször bírálta az alkotói szabadságra a konzervatív értékek nevében kifejtett nyomást. Házi őrizete miatt Oroszországban és külföldön is tiltakoztak. A francia kormány augusztus elején közölte, hogy a rendezőt a Művészeti és Irodalmi Érdemrend Lovagi fokozatával tünteti ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!