Meghosszabbították a német koalíciós egyeztetéseket

Külföld, 2017.11.17

Meghosszabbították Berlinben az egyeztetést a CDU/CSU német jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról, a négy párt képviselői péntek délben folytatják tovább a tárgyalást.

A csaknem egy hónapja, október 18-án kezdett megbeszélések utolsónak szánt fordulóját péntek hajnalban, 15 órai tárgyalás után megszakították, és megállapodtak abban, hogy egy pihenő után ismét megpróbálnak kidolgozni megoldást a vitatott kérdésekre.

A pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány "történelmi jelentőségű projekt", amelynek létrejötte nem múlhat néhány órán - hangsúlyozta Christian Lindner, a liberálisok vezetője, aki elsőként távozott a tárgyalás helyszínéről.

Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke kiemelte, hogy időbeli korlátozás nélkül kell folytatni az egyeztetést, és mindent meg kell tenni , "ami csak emberileg lehetséges" annak megállapításához, hogy a négy párt tud-e stabil kormányt alakítani.

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke csupán annyit mondott, hogy "ma folytatjuk".

Jürgen Trittin, a Zöldek delegációjának egyik legtekintélyesebb képviselője, volt környezetvédelmi miniszter a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy miniszteri munkája révén részt vett több nemzetközi klímakonferencián, amelyeken mindig csak az utolsó órákban sikerült közelíteni egymáshoz az álláspontokat, és nem egyszer hosszabbításra is szükség volt a megállapodáshoz.

A tárgyalásról kiszivárgott értesülések szerint a leginkább vitatott ügyek között van továbbra is az oltalmazott státust szerző menedékkérők családegyesítési joga. A CDU/CSU és az FDP szerint korlátozni kell a szülőkből és kiskorú gyermekekből álló, úgynevezett magcsaládra vonatkozó családegyesítési jogot, a Zöldek viszont ezt ellenzik. Vita van még a többi között közlekedéspolitikai és költségvetési ügyekről.

A szondázásnak is nevezett egyeztetési folyamat záródokumentumának 61 oldalas tervezete már kiszivárgott, és ennek bevezetőjében a számos ügyben merőben eltérő felfogású pártok tervezett kormányzati együttműködéséről az áll, hogy "egyesít minket az emberek és az országunk iránt viselt felelősség".

Hozzátették: a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás eredménye azt a feladatot állította eléjük, hogy alakítsanak cselekvőképes és sikeresen dolgozó kormányt. "Az eltérő felfogásokra alapozva új, meggyőző válaszokat akarunk kidolgozni" - áll a tervezetben.

Az esetleges Jamaica-koalíció tagjai soha nem kormányoztak még együtt szövetségi szinten, de a CDU/CSU és az FDP évtizedeket töltött együtt kormányon, és tartományi szinten is dolgoztak már együtt különböző összetételben. Így például a CSU az FDP-vel vezette Bajorországot 2008-tól 2013-ig, Baden-Württembergben pedig a CDU a Zöldek kisebbik koalíciós partnere tavaly óta. Schleswig-Holsteinben idén nyáron CDU-Zöldek-FDP kormány alakult.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!