Megismétlik a kormányzóválasztást az orosz távol-keleti Tengermelléken

Külföld, 2018.09.19

    Moszkva, 2018. szeptember 19., szerda (MTI)- Megsemmisítik a kormányzóválasztás mindkét fordulójának eredményét az orosz távol-keleti Tengermelléki területen, és újabb politikai megmérettetést fognak kiírni a regionális vezető hivataláért - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke szerdán Moszkvában.

Pamfilova szerint a régióban választókat vesztegettek meg, embereket kényszerítettek voksolásra, és hamis szavazólapokat dobtak be az urnákba. A második fordulóra talpon maradt két jelölt, az ország vezető politikai ereje, az Egységes Oroszország által támogatott Andrej Taraszenko hivatalban lévő kormányzó, és a kommunista színekben indult Andrej Iscsenko kölcsönösen csalással, a jegyzőkönyvek meghamisításával vádolta meg egymást.

Iscsenko hétfőn éhségsztrájkot kezdett, amelyet másnap be is szüntetett arra a bejelentésre, hogy a Központi Választási Bizottság vizsgálatot indított.

A kormányzóválasztás vasárnap megtartott második fordulójában Iscsenko a szavazatok 95 százalékának összeszámlálásáig csaknem öt százalékponttal, (51,61:45,79 százalék arányban) vezetett Taraszenko előtt. Ám végül, 99,1 százalékos voksösszesítésnél a kormányzó 49,55:48,06 százalék arányban vezetett kihívójával szemben, 33 százalékos részvétel mellett

Iscsenko egyébként, amikor még biztos befutónak tűnt, az ígérte, hogy ő is Vlagyimir Putyin elnök politikáját fogja megvalósítani, és hogy nem fogja "felvonni a vörös zászlót" a régióban.

Szeptember 9-én Oroszországban 22 regionális vezetőválasztást tartottak, amelyek közül 18-at az Egységes Oroszország nyert meg. Négy régióban - a Habarovszki és a Tengermelléki területen, Vlagyimir megyében és a Hakasz Köztársaságban - kellett második választási fordulót rendezni. A hivatalban lévő kormánypárti vezetőkkel szemben két kommunista és két liberális demokrata párti jelölt maradt talpon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!