Megkezdődött a hatodik Martosi Szabadegyetem

Külföld, 2018.07.04

Az ünnepélyes kapunyitással szerdán délben megkezdődött a magyarok felvidéki találkozóhelyeként jellemzett Martosi Szabadegyetem, amelynek közéleti programjai az idén a családra, a nemzetpolitikára, a kisebbségi érdekérvényesítésre és néhány időszerű bel és külpolitikai kérdésre összpontosítanak.

Megkezdődött a hatodik Martosi Szabadegyetem A hatodik alkalommal megrendezett szabadegyetem - amelynek mottója Az otthon itt van - július 8-ig tart hagyományos helyszínén, a Révkomáromhoz közeli Martoson létrehozott fesztiválközpontban. A rendezvényt a Via Nova Ifjúsági Csoport és a révkomáromi Selye János Egyetem hallgatói önkormányzata (SJE HÖK) szervezi, a rendezvényt a magyar kormány támogatja.

A szabadegyetem első napjának kiemelt programja a hagyományoknak megfelelően Kövér László házelnök, a szabadegyetem védnökének fóruma lesz. Az Országgyűlés elnökével Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke ül egy asztalhoz.

A szervezők a könnyedebb kísérő programokkal leginkább a családokat célozták meg, de fontos szerepet kapott még a hagyományápolás, a sport és a média is, így népművészeti bemutatók és sportprogramok mellett az új felvidéki magyar médiacsalád, a ma7 programjai is színesítik a kínálatot. A Martfeszt idei könnyűzenei programja az eddigi legbővebb: mintegy 30 koncert lesz olyan fellépőkkel mint az Omega, az Edda és a Tankcsapda.

A Martosi Szabadegyetemet, hagyományteremtő és egyúttal hiánypótló céllal az erdélyi Tusványos mintájára 2013-ban tartották meg először, a fesztivállal egybekötött szabadegyetem azóta a felvidéki magyarság egyik legnagyobb nyári rendezvényévé vált.

A rendezvény részletes programja a www.martfeszt.sk honlapon érhető el.
(MTI)

Galériánk

Megkezdődött a hatodik Martosi Szabadegyetem Megkezdődött a hatodik Martosi Szabadegyetem Megkezdődött a hatodik Martosi Szabadegyetem
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!