Megkezdődött a volt francia jobboldali elnökjelölt pere felesége állítólagos fiktív alkalmazása miatt

Külföld, 2020.02.24

Megkezdődött hétfőn a három évvel ezelőtti francia elnökválasztás konzervatív jelöltjének, Francois Fillon volt miniszterelnöknek (2007-2012) a pere, akit azzal gyanúsítanak, hogy nemzetgyűlési képviselőként évtizedeken át fiktív módon, azaz csak papíron alkalmazta a feleségét parlamenti asszisztenseként, de a nő nem végzett tényleges munkát a felvett fizetésért.

A március 11-ig tartó pernek három gyanúsítottja van: Francois Fillon és felesége, Penelope, valamint a volt miniszterelnök képviselői utóda, Marc Joulard. Az ellenük felhozott vádak - közpénz elsikkasztása,
hivatali visszaélés és súlyos csalás - tíz év börtönbüntetéssel sújthatók.

A per első napján nem történt meghallgatás a kormány nyugdíjreformja ellen tiltakozó ügyvédek sztrájkja miatt, az első tárgyalást szerdára halasztotta a bíróság.

Az eljárást óriási médiafigyelem kíséri Franciaországban, miután a Penelopegate néven elhíresült botrány kitörése előtt Francois Fillon számított a 2017-es elnökválasztás legnagyobb esélyesének. A jobboldali jelölt elleni vádak beárnyékolták az egész kampányt, de Fillon a párttársai nyomása ellenére sem kívánt visszalépni a jelöltségtől és átadni a helyét egyik másik jobboldali politikusnak, s így az első fordulóban kiesett a versenyből.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség 2017 január végén egy lapértesülés alapján indított eljárást a jobboldali elnökjelölt feleségének és gyerekeinek tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt. A gyanú
szerint a családtagok több mint egymillió eurót vettek fel a parlamentben, de feltételezhetően nem végeztek munkát. Penelope Fillon 1981 és 2013 között - kisebb szünetekkel - felváltva állt férje és annak utóda alkalmazásában asszisztensként.

Az állítólagos csalás egy része már elévült, a bíróság az 1998 és 2013 közötti időszakot vizsgálhatja, s a vád szerint ezen időszakban több mint egymillió euró közpénzt sikkasztott el a Fillon házaspár.

Az elnökválasztási kudarc után a 65 éves volt miniszterelnök visszavonult a politikai életből, s a pénzügyi világban helyezkedett el. Bűnösségét tagadja, s azt állítja, a perben bizonyítékokat fog arról bemutatni, hogy a felesége ténylegesen végzett munkát mellette, mindig is ő volt az elsőszámú és legfőbb munkatársa.

A botrány kitöréséig családtagok alkalmazása a francia nemzetgyűlésben legális és elterjedt gyakorlat volt. Fillonék esetében azonban a vádhatóság szerint nincsen nyoma annak, hogy a feleség végzett tényleges munkát, a nemzetgyűlési alkalmazottak azt állították a nyomozás során, hogy soha nem látták Penelope Fillont a parlamentben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!