Megkezdődött annak a francia kisváros iszlamistáinak a pere, ahonnan a legtöbben mentek el Szíriába harcolni

Külföld, 2018.04.05

Megkezdődött csütörtökön annak az öt francia iszlamistának a pere Párizsban, akik 2013-ban és 2014-ben mintegy húsz fiatalt toboroztak szíriai dzsihadista harcosoknak egy dél-franciaországi kisvárosban, Lunelben. A francia dzsihadisták többsége meghalt vagy továbbra is Szíriában tartózkodik.

Franciaországban Lunel lett a dzsihadisták jelképe: az alig 26 ezer lakosú kisvárosból 2013 és 2014 folyamán tömegesen indultak el iszlamisták családjaikkal együtt Szíriába először az al-Kaidához tartozó fegyveres csoportokhoz, majd az Iszlám Államhoz csatlakozni.

Az iszlamista propagandával megfertőzött fiatalok többségét gyerekkori barátság fűzte egymáshoz, ugyanazt a helyi mecsetet és bárt látogatták, amelynek tulajdonosa, Abdelkarim, az egyik első olyan luneli lakos volt, aki csatlakozott a dzsihádhoz.

A luneli dzsihádisták közül 15-en soha nem tértek haza vagy körözés alatt állnak. A feltételezések szerint nyolcan biztosan meghaltak a szíriai harcokban, a többiek feltételezhetően továbbra is a régióban tartózkodnak.

A bíróság elé állított öt, 29 és 47 év közötti férfit 2015. január végén vették őrizetbe terrorcselekmények előkészítésére szőtt összeesküvés gyanújával. Ketten, Adil Barki és Ali Abdoumi járt Szíriában, de a 39 éves Barki csak néhány hétig maradt, s a pánikrohamai miatt állítólag nem harcolt. A 47 társa, aki azt állítja magáról, hogy nem muzulmán, tagadja, hogy járt Szíriában.

A további három vádlottat is toborzással vádolják, de ők soha nem hagyták el a szülővárosukat, Lunelt. Egyikük, Hamza Mosli, akinek két bátyja meghalt Szíriában, a vád szerint a toborzó csoport központi szereplője, összekötő szerepet játszott a Szíriába irányuló utakban. A kihallgatásán azonban tagadta, hogy bárkit is beszervezett volna.

A luneli csoport a vizsgálóbírók szerint megteremtette a kollektív dzsihadista versenyzés feltételeit a városban, ahol dzsihadista hangulat uralkodott a fiatalok között, és akkoriban mindenki csak erről beszélt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!