Megkezdődött Kína egyik legfontosabb politikai rendezvénye

Külföld, 2020.05.21

Hivatalosan megnyitották Pekingben Kína egyik legfontosabb politikai rendezvényét csütörtökön, miután az új koronavírus-járvány miatt az ülésszakot az eredetileg tervezett, márciusi időpontról több mint két hónappal későbbre halasztották.

A fontos parlamenti témákat is előkészítő értekezlet, a Kínai Népi Politikai Konzultációs Konferencia (CPPCC) csütörtöki megnyitóján több mint 2700 képviselő vett részt.

A kínai kormányzat vezetői, köztük Hszi Csin-ping kínai elnök és Li Ko-csiang miniszterelnök láthatóan egymástól mintegy egyméteres távolságra ültek, és nem viseltek arcmaszkot. Az eseménynek helyet adó, tízezres befogadó kapacitású Nép Nagy Csarnokában a résztvevők nagyobb része azonban arcmaszkot viselt.

A fertőzésveszély csökkentése érdekében továbbá az idei ülésszakot a megszokott, 10-12 napos időtartamról egyhetesre rövidítették.

A megnyitón a résztvevők néma főhajtással adóztak mindazok emlékének, akik életüket áldozták a járvány elleni küzdelemnek, illetve akik az új koronavírussal megfertőződve veszítették életüket.

A konferenciával párhuzamosan tartják meg Pekingben a kínai parlament idei ülésszakát is, amely pénteken veszi kezdetét. Li Ko-csiang várhatóan pénteken fogja ismertetni az idei év gazdasági és társadalmi célkitűzéseit, bár egyes megfigyelők szerint elképzelhető, hogy a kínai kormányzat idén mellőzi a bruttó hazai termék (GDP) célszámainak kijelölését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!