Megkezdődött a földközi-tengeri uniós katonai művelet első szakasza

Külföld, 2015.07.02

A Földközi-tengeren megkezdődött az illegális migráció elleni uniós haditengerészeti művelet első, felderítési szakasza - közölték csütörtökön Brüsszelben.

Az EUNAVFOR Med elnevezésű művelet célja az Észak-Afrikából - zömmel Líbiából - Európába áramló menekültáradat megfékezése, a menekültek ezreit lélekvesztőkön útnak indító embercsempészek elleni fellépés.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint ez év első felében összesen mintegy 137 ezren érkeztek illegálisan a tengeren át Olaszországba, illetve Görögországba. Ugyanezen idő alatt 1867 fő fulladt a tengerbe az illegális migránsok közül. Az ilyen katasztrófák száma és súlyossága azonban lényegesen csökkent az utóbbi hónapokban, amióta a különböző uniós országok parti őrségének több hajója teljesít őrszolgálatot a legveszélyeztetettebb térségekben. Így májusban és júniusban összesen már "csak" nyolcvan halálesetet regisztráltak.

A most megindított művelet keretében egyelőre csak az embercsempészek által leggyakrabban használt tengeri útvonalak feltérképezése zajlik, valamint szükség esetén a nyílt tengeren mentik a bajba jutott illegális migránsokat.

Ahhoz, hogy a líbiai partoknál tevőlegesen fellépjenek az uniós haditengerészeti erők - például megsemmisítsék az embercsempészek hajóit -, az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazását várják. A BT-ben jelenleg uralkodó álláspont szerint azonban ehhez előbb szükség lenne a líbiai hatóságok ilyen irányú segítségkérésére.

Csakhogy Líbiában jelenleg nem működik olyan elismert állami struktúra, amelyről elmondható lenne, hogy egyértelműen uralja a helyzetet - legalábbis végig az ország tengerpartja mentén -, és hajlana is ilyen kérés előterjesztésére. Éppen ellenkezőleg, Líbiában főként fenyegető kijelentések hangzanak el arra az esetre, ha az unió katonailag lépne fel a líbiai parti vizeken belül.

Az EU-országok csúcsvezetői áprilisban döntöttek úgy, hogy az uniónak erő alkalmazásával is fel kell lépnie az embercsempészek tevékenysége ellen. A tagállamok külügyminiszterei május 18-án - római főhadiszállással - életre hívták az EUNAVFOR Med elnevezésű tengeri műveletet, amelynek a parancsnoka Enrico Credendino olasz ellentengernagy. Június 22-én a külügyminiszterek meghozták a döntést a művelet első, felderítési szakaszának a megkezdéséről.

A résztvevő uniós országok által eddig rendelkezésre bocsátott hadihajók - köztük a Schleswig-Holstein nevű német fregatt és a Werra ellátóhajó - helyszíni összehangolt irányítását Andrea Gueglio olasz ellentengernagy végzi. Egyelőre mintegy ezer haditengerész, két tucat hajó, néhány felderítő repülőgép, tengeralattjáró, illetve számos drón (pilóta nélküli repülő eszköz) tartozik az EUNAVFOR Med kötelékébe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!