Megkezdődött a június 11-i koszovói választás kampánya

Külföld, 2017.05.31

Megkezdődött a június 11-i koszovói előrehozott parlamenti választás kampánya szerdán.

Az ország 2008-ban kikiáltott függetlensége óta ez lesz a harmadik parlamenti választás. A parlament 120 helyéért huszonhat párt és koalíció képviselője versenyez. A koszovói törvények szerint a pristinai parlamentben a kisebbségeknek húsz garantált helyük van, ebből tíz a szerbeket illeti meg.

A választást egy évvel hozták előre, miután a parlament elfogadta a kormány ellen beadott bizalmatlansági indítványt. Egyes elemzők szerint a kormány bukásához feltételezhetően a Montenegróval kötött határegyezmény vezetett, amelynek elfogadásáról nem egyezett a kormánykoalíció pártjainak véleménye. A határmegállapodást azért kifogásolták, mert általa több mint 8000 hektárnyi föld jutna a szomszédos országnak, viszont a megállapodás parlamenti becikkelyezése az egyetlen - még fennálló - feltétele annak, hogy az Európai Unió eltörölje a Koszovóval szembeni vízumkényszert. Más vélemények szerint az egyezmény ratifikálása csak ürügy volt a kormánykoalíció felbontásához, a nagyobbik kormánypárt ugyanis most érezte magát elég erősnek ahhoz, hogy átvegye az irányítást kisebbik partnerétől.

A helyi sajtó szerint a voksolás győztese az eddigi legerősebb kormánypárt, a korábban Hashim Thaci államfő vezette Koszovói Demokrata Párt (PDK) és két koalíciós partnere, a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma) lehet, az új kormányfő pedig várhatóan az AAK elnöke, Ramush Haradinaj lesz, aki 2004-2005-ben rövid ideig már vezette a koszovói kormányt.

Koszovó 9 éve vált függetlenné Szerbiától, a gazdasági fejlesztések azonban elmaradtak, így Európa egyik legszegényebb országának számít. A befektetések elmaradásának egyik oka az, hogy Szerbia egykori déli, főleg albánok lakta tartományát több ország sem ismerte még el önálló államként. Szerbia mellett Oroszország és Kína, illetve öt uniós tagállam - Spanyolország, Szlovákia, Románia, Görögország és Ciprus - szerint sem független ország.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!