Megkezdődött a srebrenicai mészárlásban való részvétellel vádolt boszniai szerb rendőrök pere Belgrádban

Külföld, 2017.02.06

Megkezdődött hétfőn Belgrádban nyolc egykori boszniai szerb rendőr pere, akiket azzal vádolnak, hogy részük volt az 1995 júliusában lezajlott srebrenicai mészárlásban.

Az eljárás megkezdését decemberben elhalasztotta a háborús ügyeket vizsgáló bíróság, a védelem ugyanis szerette volna megtudni, kik az ügy védett tanúi. A tanúk között főleg egykori áldozatok és szemtanúk szerepelnek.

A nyolc vádlott a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztériumának különleges egységébe tartozott, és a civil lakosság kárára elkövetett bűncselekményekkel vádolják őket. Egészen pontosan azzal, hogy 1995. július 14-én egy Srebrenicához közeli raktárban több száz helyi muszlimot gyilkoltak meg. A kravicei raktárban meggyilkoltak közül eddig 1300 civil holtestét azonosították. Az októberi előzetes meghallgatáson a vádlottak mindegyike ártatlannak vallotta magát.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette, a történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják. A hivatalos szerb álláspont szerint szörnyű bűncselekmények történtek Srebrenicában, de a gyilkosságokat nem lehet népirtásnak minősíteni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!