Megkezdődött Stanisic és Simatovic perének újratárgyalása a hágai Nemzetközi Törvényszéken

Külföld, 2017.06.13

Megkezdődött Jovica Stanisic és Franko Simatovic volt szerb titkosszolgálati vezetők perének újratárgyalása kedden a hágai Nemzetközi Törvényszéken, a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt két férfi továbbra is ártatlannak vallja magát.

Stanisic az egykori szerb állambiztonsági szolgálat főnöke volt, Simatovic pedig a helyettese. Mindketten Slobodan Milosevic diktátornak nevezett volt államfő közeli munkatársai voltak. 2003-ban vádolták meg őket Horvátország és Bosznia területén 1991 és 1995 között elkövetett, emberiesség elleni bűncselekményekkel. A szerb állambiztonsági szolgálat félkatonai csoportokat hozott létre és fegyverzett fel, amelyek azután Horvátországban és Boszniában ezrek halálát követelő atrocitásokat követtek el.

A vád mindkettőjükre életfogytiglani börtönt követelt, de 2013-ban, megfelelő bizonyítékok hiányára hivatkozva első fokon felmentette őket a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására felállított törvényszék. Később azonban elrendelték az ügy újratárgyalását, mondván, hogy a bírák korábban hibát követtek el és tévesen alkalmazták a jogot az ügyben.

Douglas Stringer, a vád képviselője a tárgyalás keddi megnyitásakor kijelentette, hogy Stanisic és Simatociv vezető szerepet játszottak az "etnikailag homogén, szerb dominanciájú" területek megteremtését célzó erőfeszítésekben Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban.

A volt szerb titkosszolgálati vezetőket 2015 decemberében engedték szabadon ideiglenesen, ügyük újratárgyalásáig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!