Megkezdődtek a helyhatósági, regionális és kormányzóválasztások Oroszországban

Külföld, 2017.09.10

Oroszország 85 régiójából 82-ben tartanak vasárnap helyhatósági, regionális vagy kormányzóválasztást, az 5800 - különböző szintű - voksolás keretében 88 ezer jelölt 36 700 mandátumért küzd meg.

A választók 16 kormányzó személyéről és hat regionális törvényhozás összetételéről dönthetnek, Moszkvában pedig több mint 1500 helyi képviselői hely sorsa dől el. A orosz szövetségi parlament alsóházának két madátum-körzetében pótválasztást tartanak.

A politikai tisztségekért 42 párt és hat civil egyesület verseng egymással. A tisztségviselők megválasztása mellett 230 témában tartanak népszavazást Oroszországban.

Szakértők a választásokkal kapcsolatban alacsony részvételi arányra és a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltjeinek győzelmére számítanak.

A vasárnapi politikai erőpróbát elemzők a 2018 márciusára tervezett elnökválasztás és a jövő szeptemberi moszkvai polgármester-választás főpróbájának tekintik. "Terhelési teszten" vizsgáznak az új típusú elektronikus szavazóurnák és a választópolgárok először próbálhatják ki a bejegyzett lakóhelyüktől távol történő szavazás könnyített módját.

A választások tisztaságát az orosz pártok több tízezer képviselője, valamint külföldi, egyebek között az Európai Unióból és az Egyesült Államokból érkezett megfigyelő ellenőrzi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!