Megkezdte izraeli tárgyalásait a lengyel delegáció a Nemzeti Emlékezet Intézetéről szóló, vitatott törvényről

Külföld, 2018.03.01

Megkezdte jeruzsálemi tárgyalásait Izrael és Lengyelország delegációja a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvénymódosításról, miközben érvénybe lépett a jogszabály - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap csütörtökön.

A csütörtökön hatályba lépett jogszabály értelmében az IPN ügyészei büntetőjogi eljárásokat indíthatnak azok ellen, akik - a törvény betűje szerint - a lengyel nemzetet és a lengyel államot nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva a náci német Harmadik Birodalom bűntetteiben való bűnrészességgel vádolják, vagy "kirívóan csökkentik e tettek valódi elkövetőinek felelősségét".

A magas rangú lengyel kormánydelegáció azért érkezett Jeruzsálembe, hogy megvitassa az izraeli külügyminisztérium illetékeseivel a vitatott szabályozást.

A lengyel konzervatív kormányzó párt által javasolt jogszabály heves vitát váltott ki Izraellel, mert Jeruzsálem szerint gátolja a szólásszabadságot a holokauszttal kapcsolatban. Az Egyesült Államok is ellenzi, arra figyelmeztetve, hogy Lengyelország megsértette velük stratégiai kapcsolatát Izraellel és Washingtonnal.

Vezető izraeli politikusok - még az előtt, hogy a lengyel elnök aláírta - holokauszttagadásnak nevezték a jogszabályt, és többen felszólították Benjámin Netanjahu kormányfőt, hogy azonnal hívja vissza konzultációra az ország varsói nagykövetét.

A lengyel és az izraeli delegáció Jeruzsálemben meg is tartotta első munkaértekezletét. A megbeszélések célja, hogy mindkét fél számára elfogadható megoldást találjanak a törvény ügyében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!